Интервю

Яна Дуканова: Без духовност бъдещето ни е немислимо

Трио „Калия” провокира публиката с нови и вълнуващи музикални преживявания

Яна Дуканова: Без духовност бъдещето ни е немислимо
Трио "Калия": Елиф Димли, Кай Шумахер и Яна Дуканова (вдясно)


◊ ВИЗИТКА

Яна Дуканова е родена през 1980 година в Русе. Завършва НУИ „Проф. Веселин Стоянов” в класа на Анелия Попова, ДМА „Панчо Владигеров” в класа на доц. Боян Данилов и Висшето училище за музика в Кьолн, в класа на проф. Емилиан Пиедикута. През 2011, заедно с трио "Калия", завършва със специално отличие специализацията си по камерна музика във Висшето училище за музика в Есен, в класа на проф. Андреас Райнер.

Участва в майсторските класове на И. Нийман, С. Шварц, В. Третяков, П. Мунтяну, М. Фришеншлагер, К. Мардиросян, М. Минчев, В. Миланова, Г. Бадев и др. Носител е на награди от конкурсите "Светослав Обретенов", "Добрин Петков", "Надежди", "Таланти", "Майстори и конкурси за камерна музика" с трио "Кайяна". Била е солист на Русенска, Пловдивска и Шуменска филхармонии, Студентски и Академичен оркестри на ДМА - София, Академичния симфоничен оркестър на Вупертал, Немската камерна академия в Нойс на Рейн, Германия, Младежкия фестивален оркестър в рамките на МФ „Мартенски музикални дни”. Има реализирани записи в БНР и БНТ и компактдискове за американската звукозаписна компания „Music Minus One”.

Работила е в Дюселдорфска филхармония, Симфоничните оркестри на Аахен и Мюнхенгладбах. Била е концертмайстор на Немската камерна академия в Нойс на Рейн, а понастоящем е член на Националния оркестър на Белгия (ONB) – Брюксел.


◊ ИНТЕРВЮ С ЯНА ДУКАНОВА

- Трио „Калия” за първи път свири на Мартенските музикални дни в Русе тази година. Какво ви събира тримата музиканти – музика, интереси, концерти...?

- В този състав Трио "Калия" съществува от 2009 година, когато започнахме работа с настоящата ни виолончелистка Елиф Димли, а с Кай работим заедно от дълго време в различни състави и проекти. Като трио ни обединява не само страстта ни към камерната музика, но и едно истинско приятелство. Щастлива съм, че имам такива колеги, с които да споделям и обогатявам музикалния си опит и идеи.

Поканата за представянето ни на Международния фестивал „Мартенски музикални дни” беше много важна и отговорна за нас. Освен че всяка година ни среща с големи и утвърдени имена, представители на световния елит от международните сцени, този фестивал традиционно подкрепя и млади изпълнители, което ни даде и възможността да се представим на българска сцена.


- С концертната си изява направихте впечатление с избора да представите композитори, малко познати на българската публика. Как правите програмата си, репертоара с колегите си Елиф Димли и Кай Шумахер?

- Концертните си програми подбираме в зависимост от мястото, публиката или изискванията на организатора. В репертоара си имаме богат избор от произведения: от „старите майстори” на класиката, до малко познати съвременни творби. Много вдъхновяващ за нас е и опитът ни в други музикални жанрове извън границите на класиката - като джаз и поп. Във всяка програма се опитваме да създадем завладяваща комбинация от произведения, включваща творби от различни епохи и жанрове, за да забавляваме и провокираме публиката си с нови и вълнуващи музикални преживявания.


- Яна, завършила си НУИ „Проф. Веселин Стоянов”. Какви са твоите спомени от училището? Какъв шанс ти даде това образование?

- Разбира се, че съм запазила само най-скъпи спомени за училището си – безгрижно време, скъпи приятели, любими учители, но също така и първи концерти, конкурси и изяви. Нека да опиша обучението, което съм получила: взискателна, но грижовна учителка по цигулка, за чиято школа безспорен пример са многобройните й възпитаници по големите световни подиуми - Анелия Попова; изключително компетентни и опитни учители, които са развивали знанията и личността ми, и не на последно място – възпитанието и любящата подкрепа на семейството ми. Мисля, че е жалко, че все по-малко родители дават възможност на децата си да получат това образование. Да, професията на хората на изкуството е трудна и не винаги добре възнаградена, но без духовност и ценности бъдещето на обществото ни е немислимо.


- Класическата музика не допада на всеки, според теб как би може да достигне до хората, да я разбират и да бъде потребност?

- Класическата музика не допада на тези, които като деца или подрастващи не са имали допир с нея, тези, които са чували от обкръжението си, че е скучна, старомодна и отегчителна. За да може някой да прецени харесва или не определено изкуство, трябва да се докосне до него и самостоятелно да го оцени. Оркестрите, оперите и музикалните театри ни предлагат такова разнообразие от концерти и представления, че всеки възрастен или дете би трябвало да е влизал в концертна зала, поне веднъж. Моето пожелание е да се организират повече образователни концерти за деца (и възрастни), които са много разпространени в Европа и под форма на забавление и игра създават и възпитават бъдещата публика в концертните зали.


- Пред каква публика свири трио „Калия”? До края на годината какво ви предстои в света на музиката?

- Както вече споменах, репертоарът ни е много разнообразен, така че съответно и публиката ни обхваща всички възрасти и вкусове – от взискателната и музикално образована публика в Есенска Филхармония или на сцената на “Vila Musica” в Майнц, до младата и артистична публика в нощен клуб в Дуисбург.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
01.08.2011 г. 16:11
Посетено:
2488
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/12955-yana-dukanova-bez-duhovnost-badeshteto-ni-e-nemislimo