Интервю

Мартина Вачкова: За актьора няма миг покой

Заедно с театроведа Юрий Дачев тя ще напише книга за баща си - Григор Вачков

Мартина Вачкова: За  актьора няма миг покой

◊ ПОВОДЪТ

На 9 и 10 май Мартина Вачкова гостува на русенска сцена по покана на директора Рашко Младенов. Това е повод да се срещнем след премиерата на „Как Писар Тричко не се ожени за царкиня Кита, с китка накитена”.

Разбирам, че това е една от любимите й пиеси, защото е комедия, която ни развлича, докато иронизира човешките недъзи. Само преди двадесет години актрисата е получила тази роля и сега отново се връща към нейния образ. За актрисата, за баща й и за живота й, разговаряме с Мартина Вачкова.


◊ ИНТЕРВЮ С АКТРИСАТА

- За първи път ли играете с русенската театрална трупа?

- Всъщност много пъти съм играла в Русе, но по стадионите с колегите от „Каналето”. Идвала съм и със Сатиричния театър. Имаше много хора..., всичко това го казвам по повод публиката, която се е събирала. С русенската театрална трупа играя за първи път.


- Преди колко години сте играли Кита?

- Преди двадесет години, но обичта ми към царкиня Кита е една и съща, усещам героинята. Тази роля е прелестна възможност една актриса да изрази комедийния си талант.


- Не е ли комерсиален спектакъл „Как Писар Тричко...”?

- Не, не е комерсиален спектакъл. Ако представлението е в София, залите ще бъдат пълни, ще има публика. Тук, ако има хубава реклама, със сигурност ще привлече повече хора.


- Къде е по-голямото изкушение – в театъра или в телевизията?

- Преди много години напуснах Сатиричния театър. Не мога да бъда никъде на щат, защото имам ангажимент в телевизията. Имах възможност да играя само в София заради дъщеря ми. Аз се грижа за нея. Много покани съм отказала. Предстои ми участие в новата пиеса на Камен Донев. Не съм спирала нито за миг да бъда театрална актриса. Но когато станеш популярен, малко е да развличаш и забавляваш хората. Известният човек навсякъде по света има и други приоритети. Ако аз не бия камбаната, че има проблеми и не търся начини за тяхното разрешение, значи не съм си свършила работата. Да правя само смешки в тв предаване за мен е малко, това е достатъчно за човек, когато е на 20-30 години. Искам и търся нещо друго в смешната роля. Играе ми се трагикомедия. Завършвайки НАТФИЗ, проф. Люцканов ни казваше оттук нататък ще гледате хората как се движат, пазаруват, плачат… Няма миг покой за актьора.

 

- Какъв човек е Мартина Вачкова, извън сцената… Наскоро Георги Калоянчев си призна, че не е комик в компания. А Вие?

- Да, вярно е. Мога да кажа, че и баща ми също не разсмиваше компанията. Той беше най-мълчаливият, не искаше никакви компании, гости, шум, приказки, обичаше тишината. Той можеше да говори, но единственото, което искаше, е да ме гушка и да ме стиска силно. Това правя сега с дъщеря ми. С годините ставам различна. Сега се събирам с по-малко хора и когато единият говори, искам всички да се изслушват… Все по-камерни групи търся.


- Известността пречи ли Ви?

- Не, не пречи. Помага. Понякога хората ме спират, уморена съм, но ме спират и говорят. Ако си популярен и обичан, това е радост.


- Какво не знаем за Вас?

- Обожавам морето, планината, обожавам да плувам. Преди премиерата в ДТ „Сава Огнянов” по телефона ми се обадиха от Софийска община и казаха, че са одобрили съвместния ни проекта с Юрий Дачев, ще напишем книга за баща ми - Григор Вачков. Радвам се, че това ще се случи.


- Казвате, че толкова много обичате баща си. Той е пример за Вас и никога няма да срещнете половинката си?

- Това е различна обич. Моето нещастие е в това, че се разминавам с мъжете, защото имам за пример най-всеотдайния съпруг и баща - Григор Вачков. Той се раздаваше изцяло за нас, боготвореше майка ми, такива хора вече няма. Няма никога да срещна мъж за себе си като него. Но затова пък имам приятели.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
17.05.2011 г. 17:39
Посетено:
1894
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/12435-martina-vachkova-za-aktyora-nyama-mig-pokoy