Интервю

"Revivalist Echoes": Алтернативният рок е жив!

Първото парти на Живко и Мишо тази година е на 28 януари - "Urban Indie Hymns" в бар „Coda”

"Revivalist Echoes": Алтернативният рок е жив!


КОИ СА ТЕ

Банков експерт и режисьор-аниматор – това са Михаил Петков и Живко Арсенов. Двама приятели, които от около две години правят алтернативни рок партита в столични клубове. Решават да навлязат в музиката с формацията си "Revivalist Echoes", за да популяризират музиката, която харесват.

На 28 януари 2011 г. от 21 часа в столичния клуб „Coda” Мишо и Живко ще направят първото си участие за годината с партито "Urban Indie Hymns". Входът е свободен. Клуб „Coda” в София се намира на ул. „Лавеле” № 19 (в близост до Съдебната палата). Темата на партито е indie rock, но няма да прозвучи нищо индийско. Indie е съкращение от independent, независим.

По този повод потърсих двамата от "Revivalist Echoes", за да ни разкажат повече за себе си. Зададох им едни и същи въпроси, а те отговориха независимо един от друг.


◊ ИНТЕРВЮ

- Разкажете как се запознахте, помните ли конкретния повод, историята около вашето приятелство?


- Михаил: С Жиката се познаваме от доста време, вече близо 10 години. За първи път се срещнахме на едно Brit парти. Щастлив съм, че го познавам и че с него изградихме такова приятелство. Много се радвам, че и музиката така ни обединява! Това е един от малкото хора, на които знам, че мога да се доверя.

- Живко: „Историята около вашето приятелство?” - радвам се, че не е в историята... Или поне ако остане, то ще е след 2012 г.! (смее се) Мисля че поне 10 години минаха от старта на нашето приятелство. Мишока е от хората, които трябва да управляват света. Ако той на черното каже бяло, аз ще му повярвам. Чувствам го като брат!


- Как се появи идеята да създадете "Revivalist Echoes" и да пускате рок музика в клубове?

- Живко: Спонтанно, просто искахме да популяризираме музиката, която обичаме. Беше тъжно да не чуваме по клубове групи като "Arcade Fire", "The National", "Kings of Leon", "The Vines". А при желание от наша страна да ги чуем на някое Brit парти, да получаваме отговор „Това вкъщи и на слушалки”.

- Михаил: Слушам рок музика в голямата й палитра от sub-жанрове от средата на 90-те години, когато учех в езикова гимназия. Излишно е да изброявам кои банди ме „вкараха” в този коловоз, тъй като са много, но само ще спомена David Bowie, "Pink Floyd", "The Rolling Stones", "The Who", а малко по-късно и банди като "The Verve" и "Kula Shaker". Ако трябва да съм изцяло искрен, ще кажа, че музиката, която най-много ме изпълва, е британският post-punk. Бих казал, че групи като "Joy Division", "The Buzzcocks", "Siouxie And The Banshees" или "The Cure" са оформили в голяма степен музикалните ми предпочитания.

Идеята да направим нещо заедно с Живко в името на любимата ни музика дойде абсолютно спонтанно. Бяхме говорили неколкократно за това, че имаме огромно желание да допринесем по някакъв начин за популяризирането на този ритъм… Нямахме притеснения за това как ще си паснат предпочитанията ни, защото не веднъж или два пъти сме се събирали с приятели да слушаме заедно. Искахме обаче да намерим трибуна, където музиката да бъде чута и от други хора, които също да я оценят подобаващо! За първи път, преди близо две години, получихме покана от „Shano Club”, по-късно продължихме в “Twins Club” в НДК, а в края на 2010 г. любезно ни предложи домакинство бар “Coda”, където на 28 януари 2011 г. ще се проведе първото ни парти за годината – “Urban Indie Hymns”.


- Вашите "артистични имена" са Charlatan (Живко Арсенов) и Acclimatizer (Михаил Петков). Има ли някаква история зад тези имена?

Живко: Да, разбира се, Charlatan го взаимствах от великаните "The Charlatans", a Живко - кръстен съм на дядо ми. (смее се)

Михаил: Псевдонимът ми Acclimatizer е свързан с част от текста от любимо парче на "The Killers", но зад него се крие и желанието ми все повече хора да се обърнат към стойностната алтернативна музика. А тя, за съжаление, не се радва на особена популярност по нашите географски ширини.


- Защо "Revivalist Echoes"?

- Живко: Защото сме рокендрол бунтовници... Мишока да каже!

- Михаил: Когато преди време си мислех за име на нашата формация, исках то да бъде комплексно, т.е. едновременно да обединява музикалните ни интереси и желанието ни за възраждане и популяризиране на любимата музика. Практически това, което търсим, се крие в името на формацията.

За нас "Revivalist Echoes" е отзвук на съживяването на позабравени или пренебрегвани досега стилове, банди и дори парчета, които наистина си заслужават и които сме искали, но така и не сме успявали да чуем, когато седнем в някое заведение или посетим някой клуб – една невероятно стойностна музика, която за нас е важно да получи по-голяма, полагаща й се популярност – такава, каквато има дори в съседните ни държави на Балканите!


- Защо рок? Наскоро списание "Music Week" обяви, че рокът е мъртъв. Статистиката във Великобритания сочи, че от 100-те най-продавани през миналата година парчета едва три са рок музика.

- Михаил: Не ме вълнуват особено статистиките, независимо на какво или къде! Това, което ме грабва и ме кара да потръпвам, е истинският рок звук, съчетаващ мощта на електрическите китари и барабаните, примесен с алтернативен привкус!

Мога да кажа само едно - нека всеки се радва по свой начин на музиката, която го пленява и завладява цялата му емоционалност!

- Живко: Мисля, че група като "Kings of Leon" доказва, че алтернативният рок е жив!


- С какво се занимавате в живота? Доколкото знам, не сте професионални музиканти.

- Михаил: Занимавам се с платежен баланс и валутни преводи от четири години и половина в една банка. Не съм професионален музикант, но от скоро се реших и най-накрая осъществих една от детските си мечти – да се науча да свиря на китара. (смее се)

Купих първата си китара и понастоящем ходя на уроци. Имам огромно желание, пък ще видим докъде ще стигна.

- Живко: Да, ами аз съм режисьор-аниматор по образование, сега съм студент в специалност „Архитектура”. Като цяло съм артист по душа! С помощта на Мишо си сглобих китарата. Велико!


- Първото ви парти за тази година ще бъде на 28 януари в бар „Coda” и се казва "Urban Indie Hymns". Какво ще представлява и каква музика ще пускате?

- Живко: Във въпроса се крие и отговорът, както често казват нашите обичани политици. Ще наблегнем на indie hymns, ще заложим на групи от indie сцената - доста познати неща, но измежду тях ще пускаме и нови гениални момчета.

- Михаил: “Urban Indie Hymns” ще бъде парти, с което ще се опитаме да предадем настроението от една наистина класна алтернативна музика, която отдавна звучи в слушалките ни и пълни душите ни… С много от приятелите ни сме се наслаждавали заедно на парчетата, които ще прозвучат, но ще вмъкнем и някои запомнящи се песни на новоизгряващи indie-rock банди, които определено правят впечатление и за които скоро ще се разчуе.


- Има ли български групи и песни, които сте пускали на ваши клубни участия? Кои са те? Ако не сте, кои групи и песни бихте пускали?

- Живко: Ами по-скоро ще кажа групи, които обичам... и това са "Клас", "Остава" и "Шангри Ла"... В зависимост от темата на партито винаги бих ги пуснал.

- Михаил: За съжаление, не се сещам за български групи, които да изпълняват подобна разновидност на рок музиката. Повечето банди в страната имат или твърде тежко звучене (което клони към хард рок и хеви метъл), или „вкарват” ритмичен поп нюанс, взаимстван от музиката от последните няколко десетилетия на XX век.

До момента не сме се спирали на българска група на наше участие. Може би това ще се промени в някое извънредно "Revivalist Echoes" парти, включващо българска музика. Със сигурност бих се радвал хората да чуят "Тангра", "Клас" или "Ревю" например... Все стойностни групи от българската сцена.

Интервю на Момчил Цонев
Автор:
Публикация:
25.01.2011 г. 15:47
Посетено:
2557
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/11557-revivalist-echoes-alternativniyat-rok-e-zhiv