Интервю

Режисьорът Андрей Хадживасилев: Трупам опит в музикалната индустрия, по-късно ще правя кино

И попът, и чалгата правят добри клипове технически, но има какво да се желае откъм сюжет и послание

Режисьорът Андрей Хадживасилев: Трупам опит в музикалната индустрия, по-късно ще правя кино
Фотография: Андрей Хадживасилев и Милена Славова. Снимки на видеоклипа към песента "Куклата Мици"


◊ ВИЗИТКА

Андрей Хадживасилев е режисьор на музикалните клипове на някои от най-известните български поп изпълнители. Работил е с Милена Славова, група „Атлас”, Румънеца и Енчев. Определя се като 100% зодия Лъв. Завършва Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография. Продължава образованието си в Нов български университет в специалностите "Кино и тв режисура" и "Операторско майсторство". Специализира режисура и продуцентство в известната Киноакадемия "FAMU" в гр. Прага, Чехия. Дебютира в киното с документалния филм „Паркур – начин на живот”, на който е режисьор, сценарист и продуцент. Филмът излиза на DVD и е излъчен в ефира на „Нова телевизия”. Участва в конкурсната програма на Осмия кинофестивал „In the Palace” – Балчик с музикален клип.


◊ ИНТЕРВЮ

- Тази година участваш на кинофестивала в Балчик с музикалния клип към песента на Милена Славова "Куклата Мици". Разкажи ни повече за създаването на този клип.

- Идеята на видеото и на песента е да се покаже пошлостта на поп-фолк културата и измисления свят, в който живеят много от българските жени. За жалост, с комплексирана самоличност са не само почитателите на чалгата, а моделът за напомпан бюст, лъскава визия и скъпи коли идва предимно оттам. Ценностната система на тези Мицита е изцяло материална. Това е и основният сюжет във видеото - едно обикновено момиче сбъдва своята мечта и се преобразява благодарение на пластичната хирургия, но впоследствие губи своя мозък-орехче, който се смила заедно с други орехчета от комерсиалната мелачка в материални неща като пари, коли и бижута.


- Куклата Мици е събирателен образ за жената в чалга културата. Би ли снимал клип за поп-фолк/чалга песен?

- Засега съм отказвал два пъти. Това, разбира се, не означава, че никога не бих снимал нещо и в този жанр. Ако ми попадне песен с текст, който не е в разрез с разбиранията ми и има смислено послание, което може да отправим към зрителите и слушателите - защо не.


- Има ли добра музикална индустрия в България вече? Какво мислиш за професионалното ниво на музикалните клипове у нас? Попът, хип-хопът или чалгата правят по-добри клипове?

- Като цяло българската музика, с изключение на чалгата, е в лека криза в момента. Същото може да се каже и за българското кино. Но нещата лека-полека започват да се оправят. И попът, и чалгата правят добри клипове от чисто техническа гледна точка, но има какво да се желае откъм сюжет и послание.


- Учил си фотография, кино и тв режисура, операторско майсторство. Режисирал си и успешния документален филм "Паркур - начин на живот". Така ли си представяше в началото професионалната си реализация - като режисьор на музикални клипове?

- Аз обичам много музиката - и българската, и чуждата. Може би затова се насочих към музикалните клипове. Нещата се случват много по-бързо и всеки проект е коренно различен, което допринася много за трупането на професионален опит. Това не означава, че съм се отказал от киното, просто съм го оставил за по-късен етап от кариерата си.


- Много режисьори в България не правят филми, а заснимат реклами, клипове, ТВ шоута. Как възприемаш тази работа - като необходимост, лошо стечение на обстоятелствата, просто работа, възможност за добра реализация, успех или провал...

- Българското кино, за жалост, не е печелившо. Рядко български филм покрива изхарчения бюджет за реализацията си, за печалба почти не може да се говори. Затова причината повечето режисьори да са в рекламата, телевизията или в чужди продукции е чисто икономическа. Прави се и кино, но това отнема много време - 3-4 до 10 години на филм заради трудното финансиране.


- Разкажи ни повече за работния процес в правенето на музикални клипове - каква е ролята на режисьора и доколко самите музиканти се намесват в работата ти.

- Понякога изпълнителите имат конкретна идея и изисквания за бъдещия си клип, друг път разчитат изцяло на мен и екипа ми за идеята и реализацията. Но и в двата варианта трябва да се работи в екип, за да се създават професионални и изпипани музикални клипове. Често споделям любопитни детайли и подробности около проектите си в личния си блог и уебсайт www.hadjivasilev.com.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
23.06.2010 г. 11:42
Етикети:
Посетено:
4071
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/34/news/10340-rezhisyorat-andrey-hadzhivasilev-trupam-opit-v-muzikalnata-industriya-po-kasno-shte-pravya-kino