Диагноза

50 години БНТ и 47 години "Ролинг стоунс"

Видове годишнини...

Когато са се появили стоунсите, съм бил на 9 години.

През 1962 г. още е "работел" социалистическият концлагер "Слънчев бряг" край Ловеч, където са чукали камъни врагове на народа ("Прекрасно, но що е народ?"), т.е. разни неблагонадеждни асоциални елементи с "безкласов произход", които не са се вписвали в нормите и принципите на социалистическия начин на живот.  
 
Вече бяхме чували и дори слушали по нещо от "Бийтълс", но за "Ролинг стоунс" научихме от по-големите ученици, които бяха слушали техни песни и виждали плочи с техни снимки. (По-късно, помня, се разделихме на два лагера според това кой смята една от двете групи за "най-великата".)

По това време "народната милиция" режеше тесните крачоли на панталоните ни, а на момичетата удряше печати по бедрата с неизтриваемо мастило заради късите поли. Някои помнят, нали?

Но бийтълсите и стоунсите също бяха големи врагове на народа: развращаваха младежта, бяха продукт на упадъчния капитализъм, където всичко гниеше (макар че не миришеше лошо), и радиото не ги "пускаше", да не говорим за телевизията, създадена през 1959 г.

Добре, че имаше радио "Лаксемберг" и радио "Београд", които пускаха техни песни; имаше и смелчаци, които успяваха да пренесат през границата по някоя и друга плоча. 

А групите "валяха": "Трогс", "Кинкс", "Мънкес", "Прокол харум", "Манфред ман", "Ху", "Холис"... Кой можеше да спре хубавото, виталното, жизнерадостното, произлизащото без партийни директиви и протекции направо от средите на живеещите в свобода, на свобода и за свобода западноевропейски народи барабар - или начело - с американския?

Но да се върна на "Ролинг стоунс" - четвърта във вечната класация на сп. "Ролинг стоун" за всички времена група сред първите сто: 47 години на върха, 47 години неистов труд и живот, 47 години градителство, през което време в БГ растяха "Кремиковци" и ТКЗС-та, копа се канал в "Младост" (той щеше да свързва Дунав и Искър, май), вдигаха се оловно-цинкови заводи, дълбаха се уранови мини, тровеха се по ленинско-димитровски земята, въздухът и водите на България.

С две думи: преливаше се от пусто в празно, пълнеше се кацата без дъно, строеше се социализъм с наченки на първобитно-общинен строй...

Докато "Ролинг стоунс" правеха добре точно онова, което могат. И продължават да го правят. И същото правеха и правят не само те, а западноевропейските и изобщо всички "капиталистически" народи по света, където не управляваха и не управляват шайки от комунисти, превърнали народите си в работническа класа, трудово селячество и народна интелигенция.

Дали някой се съмнява, че ако Мик Джагър, Кийт Ричард, Чарли Уотс и Рони Ууд бяха родени в България и бяха тръгнали да създават рокгрупа, нямаше да завършат дните си в каменната кариера край Ловеч?

Но да не бъдем черногледи: нека мислим позитивно, нека простим и се прегърнем, защото "все пак нещо било постигнато", както обичат да казват другарите, които мързелуваха цял живот на гърба на другите!

Да ни е честит 50-годишният юбилей на БНТ, чиито водещи журналисти се оказаха агенти на ДС (странно, нали? :)))) с Уляна Пръмова начело!

И да благодарим, че доживяхме да видим по БНТ концерт на "Ролинг стоунс" - най-яркото отрицание и на комунизма, и на БКП, и на БНТ, и на целия 65 (45 плюс 20) години "мирен" процес на преливане от пусто в празно, наречен преход.

Дали някога ще съумеем да почнем на чисто?

Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
08.11.2009 г. 23:41
Етикети:
Посетено:
2574
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/32/news/8836-50-godini-bnt-i-47-godini-roling-stouns