Диагноза

Виждали ли сте гаров клозет?

За комплексите, чистотата и гордостта

Кой ли не се изходи по темата за Черни и картата с форма на клозет! Защо не и аз? Изказаните мнения са крайно противоположни, което не е добър знак. Изглежда сме много по-комплексирани като народ, отколкото сме склонни да си признаем.

Най-големите отрицатели на Черни, както винаги, са людете, дето се изживяват като патриоти (каквото и да означава това за останалите или за тях). В тази целева група попадат, разбира се, другарите с леви убеждения, каквито и форми на мимикрия да са приели днес: червени капиталисти, мутри, псевдопрофесори и други антилигенти от този калибър. Те никога няма да афишират толкова омраза към Майкъл Чьорни, колкото към Давид Черни, ако и двамата да имат еврейски имена (кой по фамилно, кой по собствено име). Защото да си мафиот е гордо и изгодно, но художник, окепазил страната ти с нейната хилядолетна история, Панагюрско златно съкровище и славни битки, при които не е било пленено нито едно от бойните знамена, е достойно за ногу големо презрение, булгар!

И друг път е ставало дума, че прекалените патриоти от комунистическо-мутренски произход са петимни да се правят на горди българи и предани православни ристиени, да дигат черкви и параклиси за успокоение на съвестта си, за имиджа си и защото е модерно, а връз покривите на прогимназиите, които обитават (с високи зидове, кучета пазачи и въоръжена охрана), обичат да развяват българския трикольор.

Другата теза, според която не бива да се посяга на свободата на художествения изказ, макар че също е спорна (защото инсталациите на Черни са повече политическа, отколкото художествена интерпретация), е по-приемлива. Нима в Полша мразят американците поради факта, че в САЩ е разпространена поговорката „Ядеш като поляк”?

Та нима, другари патриоти, България не е ужасно мръсна страна? Нима вие, чистофайниците, не сте най-обикновени мръсници, които се изхождаха 45 години върху българската земя, та създадохте чудна хранителна почва и среда за днешните мутри, чалги и пишман политици? Нима политическата система на комунизма (в чиито метастази се гърчим днес, и то като редовни членове на НАТО и ЕС) не е нещо по-лошо от ориенталски клозет?

И защо се засягат най-вече онези, които са гузни?

Много просто: защото гузен негонен бяга.

Спомням си един виц, с който осмивахме собствената си изостаналост (имаше тоя народ чувство за хумор, ей!). Няма да го разказвам целия (не го и помня!). В този виц един търсел тоалетна да се облекчи и някакъв местен жител му показал къде има кольозет. Нашият зорлия му рекъл:

- Не ми требе зет ти Кольо, а ми требе клозет!


И аз предпочитам Давид Черни пред Майкъл…

Но не казвайте, че е изгонен от България.

Знам, че не е тук, но това е само формално.

Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
12.10.2009 г. 14:29
Посетено:
3063
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/32/news/8612-vizhdali-li-ste-garov-klozet