Диагноза

По боклука им ще ги познаете!

Видове материали...

По боклука им ще ги познаете!
Карикатура - Тодор Цонев


    За нашия хал дотук
    истината е проста:
    много пари ни коства
    производството на боклук.

Боклукът е част от ежедневието на човека от незапомнени времена. Ако древните ни прадеди си бяха изхвърляли боклука, сега палеонтолозите и археолозите нямаше да намират в пещерите и землянките кокали, оръжие, оръдия на труда и прочие артефакти, по които да съдим за техния начин на живот, цивилизационен избор и култура.

А какво бихме били ние, българските граждани, без боклука днес? Освен че представлява златна мина за мафията, трудова заетост на ромите и тлъст коз в ръцете на политиците и държавниците, той е нашата най-добра и точна характеристика, защото дава на изследователя изчерпателна и точна информация за нашата култура, произход, образование, ценз, обем на мозъка, височина на челото, окосменост на гърдите и ръцете, и други антропологични и духовни подробности.

Ето, управляват ни десетки години хора, които ни смятат за лош материал, демек - за боклуци. Но и ние, от своя страна, добре виждаме какви боклуци са те. Каквото повикало, такова се обидило, пардон – обадило… Някога Вапцаров писа, че в бъдеще сме щели да построим „огромен завод на живота”. Е, построихме го – „Кремиковци” му е името. Но той произведе толкова много боклук (в пряк и преносен смисъл), че сега става невъзможно построяването на един обикновен завод за преработка на боклук – твърде много интереси на политически и икономически боклуци са се преплели в него като свински черва, та едва ли ще доживеем до първа копка.

Нека сложим ръка на сърце (ръка имаме, все пак) и си кажем просто и ясно: не може да се оправи държава, в която хората, които живеят културно и хвърлят боклук на определените за целта места, са малцинство, докато останалите хвърлят боклук (и в пряк, и в преносен смисъл), където им падне. Защото в един момент, когато мафиите се сдърпат и засвирят куршуми, няма кой да изхвърли събрания боклук – и тогава става все едно дали някой има или няма грам култура и дали челото му е като бръснарско ножче…

И защо човек трябва да отиде чак до някое коЖче да си хвърли боклука, когато, защото, понеже, обаче, където, който, която, които… и така – до края на света!

Но тъй като рибата се вмирисва откъм главата и боклукът, който ни управлява, вони все по-нетърпимо, първо трябва да започнем от него, ако искаме да изчистим държавата от всякакви боклуци, без да чакаме свършека на света. Защо не превърнем урната за гласуване в урна за праха на боклуците, които можем да изхвърлим на бунището на историята? Въпреки че Червен Ганьо прави всичко възможно да опорочи изборите.
Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
18.06.2009 г. 10:57
Посетено:
1934
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/32/news/8132-po-bokluka-im-shte-gi-poznaete