Диагноза

Фаталният пропуск

Тях червеното знаме роди ги...

Фаталният пропуск


Включвам телевизора. По самотна софийска улица ретротрамвай се носи уверено в неизвестността.

Запъхтян и с мъка в него се вмъква проф. Стефан Данаилов – Сергей от „На всеки километър”, и докато си поема дъх, се съгласява с ватмана Сергей Станишев, че не е като едно време...

Какво  гледам?

Със сигурност не е шлагерът на Явор Гърдев „Дзифт”, решен във въздействена и неповторима черно-бяла гама.

Тогава каква е тази мистерия?

Клип с трима участници – двама Сергеевци и старец – доброволец, който, тупайки се в гърдите, открива къде са съхранени вярата  и идеалите от младостта му.

А къде са неговите  другари?

Защо ги няма съратниците на двамата Сергеевци?

Може би замисълът на вдъхновителя Кирил Добрев е бил друг.

Да покаже, че в днешните смутни кризисни времена България и Партията-ръководителка могат да разчитат само на двамата Сергеевци.

Станишев, който уверено държи трамвайното кормило, подобно на държавното – но дали е правоспособен ватман? – и Данаилов – Сергей, заради революционната му екранна младост.

Нали именно в легендарния сериал „На всеки километър”, скъп мой детски спомен отпреди 40 години, той накара в едноименния епизод своите съмишленици да спрат бандите на Велински „на всеки километър по дефилето”, за да се проведе прословутата партийна конференция, след която с автомат в ръка тръгна да се разправя с фашистката сган?

И сега разбирам какво му липсва на филмчето.

Няма го Велински – Георги Черкелов.

А как би  отивало на  78-годишния народен артист да хвърли заровете и да хукне с мерцедеса да преследва своите врагове, след което  да се тюхка от преживяната поредна загуба!...

Черкелов също е правил концесии на БСП – нали той беше лицето на шоу спектакъла „Това е  България”, а в сериала на Неделчо Чернев и Любомир Шарланджиев именно неговото присъствие и хапливите реплики по адрес на противниците му придаваха елемент на правдоподобност на иначе нелепите приключенски епизоди, изпълнени с богато творческо въобръжение и малко реализъм.
Защо тогава не е поканен от Кирил Добрев?

Липсата на другия народен артист и настоящ депутат Коста Цонев е обяснима.

Не му отива на 79-годишния Цонев да се прави на полковника от ЦРУ Хю Пърси – нали сме в НАТО и сме съюзници на САЩ, а освен това НДСВ или това, което остана от него, се води все още коалиционен партньор на БСП?

И после -  докога ще  допускаме опекунство на Великите сили?
Не може ли веднъж  сами да се справим с проблемите си?

Затова за мен отсъствието на Велински – Черкелов е фатално за рекламния клип на БСП.

Без правдоподобния си враг и Станишев – доста дървен в първата си екранно–клипова изява, и самият Данаилов – Сергей, са смешни статисти от пропагандно мероприятие, а не ефектни герои от сръчно скроено развлекателно филмче, което би постигнало много по–силен  ефект върху  потенциалните си фенове...

Автор:
Борислав Гърдев
Публикация:
23.11.2008 г. 23:13
Посетено:
1342
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/32/news/6896-fatalniyat-propusk