Диагноза

Нашата дълга нощ

За лунното и други затъмнения

Днес е 9 септември. Не помня как точно комунистите бяха формулирали един свой лозунг - помни 9 юни, не забравяй 9 септември, или обратното, но както се вижда, те нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили. Защото най-дългата нощ продължава. Имаше леко развиделяване на 10 ноември, за да разберем днес, че светлината е със съветски произход и че в най-добрия случай е отразена.

Нощта след 10 ноември...

Ако не беше тя, трябваше вече да сме разбрали (всъщност ние го знаем, но това знаене е недостатъчно) всички подробности около убийството на Георги Марков. Но нощта е нужна на днешните наследници на ДС, БКП, КГБ и всичките им сателити и креатури, за да безчинстват под крилото на създадените от тях закони и на тяхната Темида, която е не само с вързани очи, но и с вързани крака и ръце, а на всичко отгоре е и боса (в преносен смисъл).

Нощта им дава възможност да крадат безнаказано. Оправдават това с уж наложената от СДС приватизация или деколективизация и все въздишат по плановото стопанство и ТКЗС-ата, стига да има кой да бъхти из кооперативните полета, само не и те и техните деца и внуци - те предпочитат страните от Западна Европа и САЩ.

Нощта е техен съюзник в подмолната им борба срещу европейските ценности и стандарти, които "признават" на думи, а яростно не зачитат на дело, срещу прозрачността в политиката и бизнеса, срещу спазването на правилата. Отново са недосегаеми, отново ни разиграват и ни правят на маймуни.

Нощта им позволи да префасонират политическото и идеологическото начало в дейността си в мафиотски "бизнес", с шуробаджанашки капитализъм (държавни поръчки за техните фирми и европейските пари отново за тях), с всеобща корумпираност, заразила и обикновените хора, които знаят, че без да се "бутне" комуто трябва, въпросът им няма да получи решение...

Нощта им позволи да развратят цялото общество, да обезверят младите, да унижат възрастните, да хвърлят мииони за елитни спортове, създавайки бъдещи мутри за своите групировки.

Нощта им позволи да превърнат политическата си власт в икономическа, да овладеят институциите, да превърнат частния си комунизъм в частна демокрация, да превърнат класическото разделение на трите власти в разделение на три всевластия, да превърнат четвъртата власт в свой съмишленик, който допълнително размътва разсъдъка на читателите си с манипулативно поднесена информация, да създадат условия и възможности за процъфтяването на чалга-културата, която се крепи на фолклорния манталитет на българина и на промивания му в продължение на десетилетия мозък...

Нощта им позволи да задоволяват долните си страсти на лумпени, в които не спира да говори кръвта на поколения ратаи, мързеливци, селски и градски лумпениат, Андрешковци, описани още от Елин Пелин в кратък разказ, "развенчан" навремето от "майстора" Георги Бакалов. Нападнат жестоко в левия печат, Елин Пелин е принуден да се оправдава, че по случайност е описал герой с червена връзка на врата, тъй като Бакалов го обвинява, че по този начин бил обобщил чрез своя герой работническата класа като цяло...

В това разказче - по истински случаи - майсторът на късия разказ най-добре разкрива истинската им природа на незадоволени завистливци: първият е за един работник, който подвиква от скелето на преминаващата по улицата красива млада жена: "Като земем властта, се такива ще ми падат в ръчичките!"; същото казва на друга млада жена във втория случай някакъв разсилен на опашката пред Централна поща, където пощальони и други разсилни чакат за сутрешната поща, предназначена за ведомствата, в които служат.

Нощта е най-подходящото време за техните мрачни помисли, операции, интриги, престъпления. Те са ненаситни и не са се наяли и напили от 9 септември до днес.

Нощта им е нужна, полезна, жизнено необходима. На светло те са безпомощни, лъсват им задниците, ставна ясно, че не ги бива за нищо, което се постига с творчество, знания, интелигентност, работоспособност. Те са тарикати и хитреци на едро и дребно, мошеници, спекуланти, черноборсаджии, контрабандисти, мутри, слуги и подлоги...

Докога тяхната нощ ще бъде и наша?
Автор: Славимир Генчев
09.09.2008 г. 22:36
Посетено: 925
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/32/news/6416-nashata-dalga-nosht