Диагноза

Помакедончиха и Вапцаров

Дали да коментирам?...

Помакедончиха и Вапцаров


Ако щете вярвайте, антология, спонсорирана от Европейския съюз, обяви Никола Йонков Вапцаров за македонски поет. Авторът на „Моторни песни” бил основател на македонската литература. Това изтече като информация в медиите преди часове. Седя пред компютъра, мигам на парцали и се чудя като как да коментирам бруталната новина?

Ако продължа със справедливо възмущение, ще ме обвинят в национализъм. Ще се явят разни храненици на Хелзинкския комитет и ще почнат да ме убеждават колко съм задръстен и недемократичен. Резиденти на сръбските и македонски тайни служби ще пуснат коментари в смисъл „бугарин-татарин” и ще повтарят тая безсмислица до откат. Може да мина и по-тънко. Нищо чудно сити български интелектуалци да ме поканят на дебат, за да ме „изненадат” с тезата, че днес не е актуално да се обсъжда националната идентичност на Вапцаров, защото той е извън читанките и не е интересен за постмодерния дискурс, ракурс или каквото е там. Виж, да говорим за тях – това е друга работа.

Ако напиша, че така наречената Македония краде чужда история под чужда диктовка, за да дразни Гърция, за да се държи раздробен българския национален масив по доктрината „Ришельо” и по този начин да се добива контрол над тези държави на принципа „стимул-реакция” (един предупредителен нож в ребрата на ЕС), ще ми спретнат СРС директно от Вашингтон, ще се потресат, че не посещавам „Макдоналдс”, па накрая ще спрат да ме публикуват и в интернет.

Ако намекна, че руснаците вбиват клин в ЕС чрез Сърбия и Македония, както навремето вкараха троянски коне с държави-вируси като България и Румъния и всячески се опитват да разхлабят връзките в НАТО и Евросъюза, ще мина на явен отчет при руските тайни служби, най-вероятно в ГРУ, и ако някой ден ме обземе внезапна лудост, па река да си подам документите в БСП, няма да ме приемат. Така каза по телевизията самият Румен Петков.

Ако се запитам има ли честно българско разузнаване, което да установи кои лица стоят зад поредната провокация над българската идентичност, кой е финансирал ренегатите и какви политически интереси са провокирали техните действия, най-вероятно ще ме извикат в НСС да давам обяснения, а микрофони ще ми сложат и в тоалетната чиния. Я да го видим тоя кво яде, та се репчи толкоз...

Ако задам въпроса – помакедончването на Вапцаров и подобните нему предeфинирания на идентичностите у нас не е ли нов възродителен процес, толериран и приветстван от продажна клика по върховете, ще раздразня българите Ахмед Доган, Сергей Станишев и Симеон Сакскобургготски, затова дори и не си го помислям!

Ако избягам от политическия дискурс и пусна едно мое стихотворение за Вапцаров, литературните ми завистници веднага ще кажат, че използвам случая, за да си правя автореклама, че съм такъв и такъв, а най-вероятно онакъв и онакъв. Как беше...

ПРЕДРАЗСТРЕЛНО

                           На Вапцаров

Стената за поета е начало

дулата пред поета
многоточия

безсмъртие
на изстрел разстояние

възторжен залп
от бъдещи аплодисменти

ах
как разцъфват
поетично макове
по ризата ти бяла


Ако пък напомня на братята македонци, че най-сигурният път за излизането им от кризата е пътят за София, ще излезе, че си водя тв шоуто „Вашите истории” и репликата ще мине в графата „поредният виц”.

Ако...

Много „ако” се насъбра, а „ако”-то мирише и цапа гащите. Ако съм честен, ще ви призная - все още се чудя дали да я напиша тая статия. Вие какво ще ме посъветвате?


Автор:
Петър Краевски
Публикация:
16.04.2008 г. 13:20
Етикети:
Посетено:
1157
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/32/news/5658-pomakedonchiha-i-vaptsarov