Диагноза

Репортаж с примка на блога

“Странджа”: Да мълча или не?

◊ ИЗПОВЕДТА НА ЕДИН БЛОГЕР
(http://www.optimiced.com)

...
Подписах “Протокол за предупреждение” вчера, който ме информира и предупреждава, че трябва да се въздържам на личния ми блог от цитиране на други източници на информация (и копиране на текст от тези източници - в случая се визира сайтът http://savestrandja.hit.bg, с настоящ адрес http://savestrandja.ludost.net), когато става въпрос за възможно нарушаване на закона, а именно, организиране на неразрешени граждански протести (както всички ние знаем, повечето от протестите за “Странджа” не са разрешени официално).
...
Но не съм подписвал нищо, което да ме задължава да премълча срамния според мен случай, че служба при МВР за борба с тероризма и организираната престъпност… намира време да чете български блогове и да разследва техните автори във връзка с публикациите им, както и да ги предупреждава лично (пращайки им призовки), в случай, че същата тази служба прецени, че нечий блог е опасен, или подстрекава към незаконни действия!
...

Не ме е страх от Закона, защото не съм го нарушил!

Да, писах за “Странджа”. Защото ме вълнува, дали утре този парк ще го има, или не!

Не, не съм призовавал към безредици, незаконни прояви, насилие или анархия! Прочетете внимателно всичко, което съм изписал за “Странджа” последните дни, и намерете дори и един ред, който да намеква за такива призиви!

...

Можех да съм анонимен. Можех да пиша за протестите и да правя репортажи, удобно прикрит под измислено име или псевдоним. Можех да си направя безплатен акаунт в blogger.com или blogspot.com и да пиша каквото ми хрумне, както някои избират да правят.

Но не, аз избрах да имам активна гражданска позиция, да пиша за “Странджа” и протестите в защита на парка, и да се подписвам с истинското ми име, на моя собствен сайт.

Оп. Грешка. В България сме. Оп. Призовка.

...

BTW, от своя страна, признавам, че не обичам анонимните коментари. Може би защото самият аз обикновено се подписвам с истинското ми име. Това е причината миналата седмица да задържа за модерация около 20-30 коментара, дошли от един и същи IP адрес в един и същи ден, написани от един и същи човек (представящ се за много хора), който си пишеше и отговаряше сам на още непубликувани (задържани за модерация) коментари. Може да му е станало неприятно, за което съжалявам. Мога да приема много коментари от един човек, но не мога да приема много коментари от един човек, който не се подписва с истинското си име и опитващ се да се представи за много несъществуващи хора.

О, и любопитна подробност, за която се сетих чак днес. До IP адреса на този анонимен коментатор имаше и под-домейн (rdvr.pazardjik.com). Коментарите всички бяха в смисъл “Странджа трябва да я бъде, хората са прави, но не бива да протестирате така, полицията си върши работата, хора, приберете се по домовете си” и т.н.

...

Малко съм ядосан, за което се извинявам.

Но да видиш разпечатки от страниците от твоя блог, заедно с коментарите под тях, на бюрото на полицейски инспектор в 9 сутринта, да видиш думите “да се следи optimiced” в преписка, да разбереш, че “Свобода на словото” е нещо доста относително понятие в страната, където си роден и израснал, само защото си си позволил да бъдеш ясен, открит, да вземеш страна, и тази страна да не е на официалната власт…

…си е малко подтискащо. И малко ядосващо.

...

А сега…

Сега искам да замина оттук, може би завинаги. И вече не ми се пише за “Странджа”, макар да подкрепям каузата в сърцето си.

Не защото се боя от закона, не защото съм престъпник, а защото ме е срам.

Срам ме е, че съм българин.

Мишел
[София, 13 юли 2007 г. (петък)]

...

[vladi] казва:

Грозно. Срамно.

Господа разследващи, за разлика от Michel, мен не ме е срам, че съм българин - срам ме е, че вие сте българи! И вас би трябвало да ви е срам, драги “европейци”…



◊ МЕДИЙНО ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Блогърът е подтиквал към гражданско неподчинение, казват от полицията
Симион Патеев

Блогърът Михаил Бозгунов (Мишел), който беше привикан "за справка" в полицията, заради публикации в сайта си във връзка с протестите в подкрепа на Странджа, е "подткиквал чрез интернет страницата си www.optimiced.com/bg към нарушаване на обществения ред, изразяващо се в подтикване към гражданско неподчинение - блокиране на движението на възлови кръстовища в гр.София, както и струпване на камъни, тухли и други строителни материали пред централния вход на ВАС".

Това съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи в писмо до БНТ. То трябва да бъде прочетено в ефир утре (17.07.2007 - б.р.) в сутрешния блок на "Канал 1". Гости в студиото ще бъдат привиканият "за справка" блогър Мишел и друг от активните блогъри в България Йовко Ламбрев. Юридически коментар по казуса ще направи експертът по медийно право доц. Нели Огнянова.

Автор:
LN
Публикация:
16.07.2007 г. 23:10
Етикети:
Посетено:
1109
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/32/news/4297-reportazh-s-primka-na-bloga