Диагноза

Три (не)видими заплахи застрашават да сринат до основи гордото здание на езика ни

Три (не)видими заплахи застрашават да сринат до основи гордото здание на езика ни

Три (не)видими заплахи застрашават да сринат до основи гордото здание на езика ни

Заплаха № 1 е скоростното „размиване“ на понятията разговорна и книжовна реч. Само се заслушайте: продавачката ви говори на ти, макар да не ви познава и да е два пъти по-млада от вас; диалектни особености валят от ефира – и източни, и западни, при това произнесени от най-„високо“ (политическо) място; нецензурните думи разшириха „територията“ си до космически размери, след като форуми, блогове и социални мрежи дадоха възможност на всеки да си... излее душата!

Десетилетия наред културните люде на тази страна са се борили речта на книгите, на вестниците, на театъра да е чиста, изискана, богата, жива и образна. Ще проявим нужното уважение към делото на живота им, ако зорко бдим езиковата неправилност, вулгаризмите, диалектизмите да стоят далеч от писаното и изговореното медийно слово, от романите и стиховете, от сцената и екрана.

Поклон пред Друмев, Вазов, Ботев, Дебелянов, Вапцаров, Елин Пелин, Йовков, Талев, Димитър Димов, Валери Петров е да слагаме запетаята и пълния член там, където трябва, да не задръстваме речта с чуждици, да не прекаляваме с главните букви, да внимаваме в съгласуването и да пренасяме както се пренася.

И да помним – у дома, в кръчмата, в парка си говорим кой както знае, за пред камера, на белия лист, в сайта и в соцмрежата има правила!

Толкоз по тоя въпрос.

Заплаха № 2 за езика ни свещен е пълзящото
разколебаване на книжовната норма, което се „прокарва“ – дали от незнание, дали пък нарочно – от малки и големи, знайни и незнайни... медии. Пълен е хаосът при членуването на имената от мъжки род в единствено число – ще чуете и „Депутатите приеха законът...“, и „Парламента излиза във ваканция“. И не само ще чуете, но и ще видите! Сякаш не е достатъчен компромисът, който позволява на говорната практика да пренебрегва простичкото правило, ами и в писмената реч взехме да го неглижираме!

Още по-неграмотно се изявяват родните сайтове и телевизии, когато, не дай Боже, числов определител ги „изненада“ с присъствието си пред съществително! То не бяха „120 ученика“, то не бяха „300 компютри“! Как пък не се намери един редактор в тия медии да им втълпи, че хора „не се броят“, „броят се“ предмети...

И как искате клетият учител да обясни на децата, че в съставни собствени имена само първата буква е главна, когато на екрана на Българската национална телевизия виждат: Българската Национална Телевизия представя!

Или пък – че еловите (деятелните) причастия се съгласуват с множествено число при учтивата форма (вие сте присъствали), когато видни тв лица от десетилетия газят този езиков закон.

Много са граматическите пропуски, които се превръщат в норма – по-скоро унищожават нормата – благодарение на ефири и канали, а лекарството за това е грамотност, прокарана, ако щете, и чрез закон за езика.

Заплаха № 3 виждам в безконтролното нахлуване на чуждици и преди да ме обвините в пуризъм, моля да ми отговорите на въпроса – кому е нужно нещо да е фешън, когато отдавна-отдавна (от над сто години!) в езика ни има дума моденмодерен (със съответните смислови нюанси при това)?

Или пък добрият стар гид да бъде заменен от гайд, а бранд така да притисне марка, че тя свенливо да се свие в ъгъла на езиковата практика?

Ще ви кажа защо – защото има хора, тъй омагьосани от английския (си), че за тях посокатанаправлението не означават нищо, на тях им трябва дестинация, а простото пътуване пет пари не струва, ако не е трип! Те не хапват и залък, който не е приготвен от шеф (не от шефа им, от майстор готвач), и винаги са готови да предложат своята експертиза (ама не съдебна!).

Тия радетели на новжурналговор май са учили как да си служат с езика при коуч (инструктор, треньор, ментор) и нямат търпение да ви натрапят някой тип (който не е човек), като копирайтърстват безнаказано из е-пространството.

Но имам за тях новина! Езикът, драги, ще изхвърли немощните ви напъни за оригиналничене в стилистично маркирани покрайнини на речта. Затова, ако обичате, стъпете здраво на лингвистичната основа на българския и опитайте да не внасяте хаос в прекрасния му космос.

 

Автор:
Светла Иванова
Публикация:
28.03.2024 г. 11:45
Етикети:
български езикправоговорправопис
граматика
разговорна и книжовна реч
Посетено:
286
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/32/news/38823-tri-ne-vidimi-zaplahi-zastrashavat-da-srinat-do-osnovi-gordoto-zdanie-na-ezika-ni