Диагноза

Език мой

По пресни следи

◊ ЕВРОБАЛИЗЪМ

За едната дума

Пламен Дойнов

Ето че първата ни гордост от приемането в Евросъюза е на път да се свие в политическо неудобство и хладни бюрократични обяснения, омаловажаващи поредния компромис. Продънихме света да се хвалим, че чрез България в Европа на ХХІ век влиза още една азбука, а вече трябва да коригираме езика. Защото за разлика от други азбуки и езици различното изписване на български неизбежно води и до различно изговаряне. Щом пишем "еуро", ще го произнасяме "еуро".
.................
Защо още мълчат българските държавни институции, за които Еуропа вече е най-висока ценност? Как смятат да реагират българските еуронаблюдатели? Кога ще издигне глас Божидар Димитров в защита на "първия еуропейски народ"? И какво ли мислят по въпроса обикновените хора - например актрисата Екатерина Еуро? А нашите еурошампиони в съответните спортове? Няма ли и те да вземат отношение по този пряко засягащ еуропейските им титли казус? Но да оставим шегите за друг път! Тепърва ще се пишат дузини фейлетони, в които ще бъде обигравано превъплъщението на "в" като "у".
.................
Да установим мярата - кога постоянното утвърдително кимане преминава в достойно вдигната глава. Ако българското правителство се откаже от "еврото" за сметка на "еурото", това ще бъде знак за поредната прагматична повратливост, но и за налагаща се политическа безхарактерност, за институционално гарантирана национална безличност. Жалко би било да се утвърдим в Европейския съюз като страната без лице.
Автор:
LiterNet
Публикация:
23.11.2006 г. 22:35
Етикети:
Посетено:
1181
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/32/news/3091-ezik-moy