Диагноза

Професор Кактус срещу ректора на СУ

Ботаника и безобразие

Професор Кактус срещу ректора на СУ

 

Професор Кактус, както го наричат всички, работи в Ботаническата градина в Балчик от 1997. Той е глухоням по рождение, казва се Галин Радков. Добавил е 1500 кактуса чрез труда си и лични контакти. Преди дни ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ го уволни дисциплинарно. Очевидно и глухонемите са вече неудобни, ако са почтени личности. А Ботаническата градина била апетитна хапка за алчни хора, това прочетох. Предлагам майките на децата с увреждания, които стачкуват по улиците за кой ли ден, да включат в исканията си и оставката на ректора на СУ.

Стартира електронна петиция в защита на Галин Радков. До момента тя е подписана от 4392 души. В цивилизования свят „професор“ е не просто изплагиатствана титла, както излезе такъв случай тази седмица от един друг университет, а уважение заради морала и приносите на човека. След случая с Кристиан Таков пък съвсем се срина мнимото реноме на СУ, като добавим и административните врътки спрямо глухонемия спец по кактуси и сукуленти…

Галин Радков сподели във фейсбук: „Уволниха ме! Аз съм глухоням по инвалидност. Всъщност, оказа се, че могат да ме уволнят въпреки закона, който им го забранява. И то дисциплинарно. Защото те са над закона. Справедливост ли? Със заповед от ректора на СУ. Искам да го попитам този човек дали изобщо е прочел под какво се подписва, дали изобщо ме познава, дали знае за качествата ми. Толкова години всеотдайност и труд. Аз обичам всяко едно цвете от Ботаническа градина в Балчик, сектор “Кактуси и сукуленти”, защото във всяко едно живее част от моята душа...”

Когато отнемеш на човек препитанието, е едно, когато му отнемеш същността, забравяш за титлите – изплагиатствани или не. По стандартите на цивилизацията, нямаш право на такива. То е все едно да се окичиш с кактус.

Кактус ли? Златен скункс предстои да бъде връчен на СУ.

Битката между Професора и ректора е равностойна.

Всъщност Галин Радков е Йовков герой, именува и обича цветята като Люцкан.

Открих интервю с Галин Радков: ТУК https://www.youtube.com/watch?v=Nmg0CEVMRdM

Автор:
Дияна Боева
Публикация:
11.11.2018 г. 14:15
Етикети:
Софийски университетБалчикобществоСУ
Ботаническа градина
уволнение
Галин Радков
Посетено:
2317
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/32/news/28533-profesor-kaktus-sreshtu-rektora-na-su