Диагноза

Смущения

За бузинизма у нас

◊ ЯВЛЕНИЯ

В мрежите на безпросветното невежество
Бойко Златев
 
"Специфична особеност на българския бузинизъм (или на българското клеветене, очерняне и т.н.) е, че освен "родно производство" той бива и вносен, т.е. в България интензивно се публикуват преводни текстове с бузинистко съдържание."
   
"Пример за горното са публикуваните у нас клеветнически очернящи материали за великия руски художник, поет, учен и общественик Николай Рьорих и съпругата му Елена (създатели съвместно с анонимна група учители от Изтока на философско-нравственото учение "Жива Етика", известно и под името "Агни Йога") и синовете им Юрий Рьорих (световноизвестен ориенталист) и Светослав Рьорих (известен художник) - и двамата продължители на обществените културни инициативи на своите родители."

"Чурешки съзира окултизъм в творчеството на Ботев, понеже в баладата "Хаджи Димитър" се споменавали самодиви. Като се има предвид факта, че авторът на тези "идеи" е понастоящем учител в средното училище, не е трудно да се досетим какъв е източникът на част от кандидатстудентските бисери по история и българска литература, на които всяка година ставаме свидетели."


Превъплъщенията на клеветата
Бойко Златев

"Клеветите, за които стана въпрос в предишната статия, получиха ново превъплъщение - в усърдно разпространяваната по будки и вестникарски сергии книга на Константин Дилчев "Загадъчната смърт на Людмила Живкова. Индийска приказка с трагичен край"."

"Когато духът тероризира тялото" е заглавието на третото "противоречие" на К. Дилчев, с което той продължава да тероризира читателите си. "Людмила е третирала сурово физическото си тяло" - авторитетно заявява той и прибавя към заявленията си няколко абзаца мъгляви разсъждения за еволюцията на духа, както той я разбира. "...колкото повече духът се развива нагоре по еволюционната стълбица - толкова повече отслабват и се губят връзките му с материалното тяло." (с. 110) - пише авторът поредната си нелепост, без да осъзнава, че съчиненото от него се намира в диаметрално противоречие не само с Жива Етика, но и на практика с всички известни учения за духовен напредък, познати на човечеството..."
Автор:
LiterNet
Публикация:
05.10.2006 г. 22:16
Посетено:
1474
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/32/news/2809-smushteniya