Диагноза

Образование

Без думи

◊ НОВИНИ ОТ МРЕЖАТА

Велиана Христова. Нови мита и ДДС за БАН и вузовете

Освобождаването на вноса и даренията за академичните организации от 1996 г. бе уредено в ЗВО. Възможно е отмяната на чл. 93 от ЗВО да предизвика протести в академичните общности, тъй като в проекти по програмите на ЕС за наука и образование и в двустранни договори с други държави има изискване купена или дарена апаратура да не се облага с входни налози. Това предвиждат и международни споразумения, подписани от България. Въвеждането на ДДС и мита би поставило под въпрос договорите за проектите. Освен това в бюджетите на вузовете и БАН няма средства за плащане на налозите. (...) Читалищата от януари също ще плащат всички данъци и такси, понеже бюджет 2007 също с преходна разпоредба отменя текст от Закона за народните читалища, който сега ги освобождава от тегобите.

. Читалски коментар: И как ще се прави наука без елементарни неща? Вероятно със сандъчета с пясък и пръчица?! Мисля, че само заради това предложение в бюджета, който предлага МС, трябва ДА НИ СПРАТ на 1 януари и да не ни приемат в Европа! Предпазните клаузи са малко за нас! (...) Читалищата едва дишат, а всички се надяваме в тях да влязат децата, за да не се мажат с фекалии, да не забременяват момичетата на 12-13 години, да разберат, че могат да имат по-интересено ежедневие от това да се друсат след училище, където, впрочем, не е ясно дали изобщо учат.

Образование по български

проф. д.ик.н. Ангел Иванов в УНСС гр. София
"Моята асистентка от 4 години предоставя разработени кандидат студентски теми по икономика и се радва на голям успех. Често й помагам в редакцията и актуализацията на темите през годината. Нормално е да се стремим да помагаме на кандидат-студентите по всякакъв начин вкючително и през интернет."

Ст.н.с. д-р Васко Васев в СФ на Софийски Университет
"Много наши преподаватели и асистенти преподаваха частни уроци в предишните години, а сега предпочитат да разработват съответните теми по География, История, Литература, Икономика, Философия и т.н. и да ги предоставят на сайта [...]. Защо предпочитат да го правят. [...] Така един преподавател успява да продаде на над 500 - 600 кандидат-студента разработките си и да получи в пъти повече приходи отколкото от частни уроци."


Относно новата учебна година в интернет

Даниел Денев
"Родният образователен портал тръгва от лятото... [...] Консорциумът Лексис ще изработи Централния образователен портал, от който не само ще се черпи електронно учебно съдържание, но и ще се пишат домашни и ще се осъществява комуникация между ученици, учители и родители. [...] Сумата, отделена от бюджета за изграждането и поддръжката на портала за срока на договора от една година, бе предварително известна – около 500 000 лв."

"Министерството ще плати между 18 и 20 хил. лв. за всеки от 30-те предмета. [...] Сред известните спечелили са ОРАК Инженеринг с трите курса по информатика, както и „Просвета” за география и физика, и консорциумът ИК „Труд” и „Сирма” за съдържанието по история."

"Консорциумът Лексис прибира близо 550 000 лв. [...], а нищо не представя по проекта. Изглежда че МОН всъщност е дал парите на вятъра (е не точно на вятъра, но в нечий джоб!!!)."



"Националният образователен портал вече е готов, но няма сървър, на който да бъде качен", съобщи просветният министър Даниел Вълчев. [...] При така създаденото положение обаче има голяма вероятност учебниците да не се появят в интернет преди началото на учебната година, а да бъдат издадени на дискове."

"В осигуряването на интернет в училищата има още 2 проблема, напомни министърът. Единият е свързан със съдебен спор между двата консорциума, които трябва да осигурят интернет за всички училища. Другият дойде след кражбата на 800 проектора от поръчаните за следващата година 3000 мултимедийни комплекта за училищата."


Юлиан Попов. NEZNAM.BG

"С подкрепата на Министерството на образованието и Министерството на транспорта в глобалното пространство се появи нов сайт. Инициативата е похвална."

"Сега разбирам защо Сергей Станишев се зае със сексуалното образование на учениците. По този повод единствената статия за секс започва така: "СЕКС - сексът както в живота, така и в литературата е част от шпионажа още от библейски времена." Ето защо Румен Петков напълни обществения съвет на МВР с шпиони. Ще падне голямо... съветване."

"От петте енциклопедии за българска история в четири няма статии за Народния съд. Затова пък има за "Народен женски глас" - "седмичен вестник, който излиза в София от 1945 до 1950"."

"Ако някой наистина иска да използва интернет за образование, разумното и очевидно нещо би било да сканира всички книги в Народната библиотека и да ги предостави на света в търсяема форма. Има ред сайтове, които вече предлагат стотици български автори без пари от хазната и, разбира се, безплатно. (В отдел литература znam.bg предлага общо 57 думи безплатно и не кой знае колко повече с абонамент.)"


Вицепремиерът Василев представи националния енциклопедичен портал Znam.bg

"Съвместната инициатива на институциите, академичните среди и бизнеса ще реши един от най-важните въпроси в развитието на образователната система - този с осигуряването на стойностно и актуално съдържание, което същевременно е сред най-добрите образци на българския език и култура."


◊ ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

Очакваме Вашето линк-предложение за рубриката Диагноза : ebulletin@liternet.bg!

Изпрати своя коментар за рубриката "Вашето мнение"!
Автор:
LiterNet
Публикация:
06.11.2006 г. 11:35
Етикети:
Посетено:
1021
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/32/news/2758-obrazovanie