Диагноза

Авторски права

Без думи

◊ НЕВЕРОЯТНО, НО ФАКТ!

• Абсурдите на интелектуалната собственост

За да предпази създаването на пиратски копия на филма „Хари Потър“, кино в Монреал проверява публиката с детектори за метал, наблюдава ги с уреди за нощно виждане и пребърква пуканките за скрити видео камери.

Джордж Форман е спечелил 113 милиона долара от това, че е разрешил името му да се ползва за скара за барбекю.

Срещу групата The Planets е заведено дело заради включването на 60 секунди тишина в техен албум. Наследниците на John Cage твърдят, че те са взаимствали от неговото произведение, което е представлявало пълна тишина в продължение на 4 минути и 43 секунди. The Planets възразили, че в исковата молба не е уточнено точно кои 60 секунди тишина са плагиатствани.

Френски режисьор е бил осъден да плати 1 300 долара, след като негов герой е свирукал мелодията на интернационала без разрешение.


• Пирати ограбиха скулптори

От няколко седмици Министерство на културата е активизирало титаничната си борба с пиратството. Резултатът е поредната кампания, която нито образова, нито повдига морални проблеми, а чисто и просто плаши. Кампанията се изразява в огромни трансперанти, които се веят по улиците на София и облъчват минувачите с категоричното “Пиратството ОГРАБВА!”.

Понеже Министерство на културата има само 126 човека персонал, реших да им помогна с произвеждането на постерите. Изнамерих от интернет снимки на добре познати певци (нали пиратството тях ги мори най-много) и направих няколко постера. Ограбиха хората!


◊ НОВИНИ ОТ МРЕЖАТА

• Скандали: Виктор Пасков <-> Владо Даверов

"Война за наследството на Христо Калчев взриви света на писателите. Трети ден майстори на перото се замерят с обиди и закани уж заради паметта на общия им приятел Христо Калчев. След няколко дни на пазара трябва да излезе "Вълчи капан" на издателство "Световит". За негов автор се смята покойният майстор на вулгарния роман. Редактор на книгата е Владо Даверов."

Виктор Пасков:
"Нека да приемем, че действително Христо беше оставил някакви записки, върху които Даверов е написал роман. На едно място Даверов казва, че е редактирал, на друго, че е дописал, а на трето, че ще продължи неговата сага с вулгарните романи. Ако действително Даверов е редактирал този роман, то защо вдига такава пушилка около себе си. Обикновено името на редактора е на последната страница на романа, а не отпред."

Владо Даверов:
"Виктор Пасков, когото до онзи ден съм хвалил, че е изключителен писател, сега ме обвинява, че съм крадец. Не съм подписал книгата. Ще го направя само ако има продължение - вече от мое име."


• КК "Труд" и авторските й права

"До "Моята Библиотека" <www.borislav.free.fr>

Уважаеми Господа,
Книгоиздателска къща "Труд" ООД е изключителен собственик на правата за електронно разпространение на творчеството на Елин Пелин. На Вашата Интернет страница са качени четири негови произведения, което е нарушение на ЗАПСП. Настояваме незабавно те да бъдат свалени оттам.
"

Григор
"Аналогия: Идва някой у вас и ти заявява, че телевизорът ти е негов. Първо му го даваш, и после чакаш да ти го докаже с документи, или първо му искаш да го докаже с документи, и после му го даваш?..."

SecondShoe
"Струва ми се, че тяхната работа е като борбата с торент сайтовете преди време. След цялата работа тегленето на последните холивудски филми от мрежата стана законно, а инициаторите на акцията са следствени."


• Дизайнерите на Берон копирали сайта на Неделчо Беронов

"Дизайнерите на Петър Берон са копирали от уеб сайта на Неделчо Беронов дори т.нар. мета тагове (индикатори, които казват на търсачките в интернет, какво има на съответната уеб страница).

FColor.bg ще предприеме всички законови мерки срещу кражбата на интелектуална собственост, са заявили от компанията."


• Порнографията редом

Емил Лозев
"Колкото до г-н Димитър Енчев, който е начело на "Инт-Екс", паметливи вероятно си спомнят, че същият, след като напусна в началото на 1998 г. Министерство на културата [...] на следващия ден оглави като изпълнителен директор фирмата "Гюфа" - България. [...] Любопитно е още да се знае, че новата фирма "Инт-Екс" е регистрирана в Министерство на културата (!), [...] вероятно, като допринасяща за развитието на порнокултурата?"

"...МВР подписа с интернет доставчиците споразумение да не предлагат незаконна музика и филми на техните абонати. Изглежда обаче, че порнографията за някои не е нещо незаконно, тъй като не беше включена в тези условия."

"...продължава и излъчването на чуждестранни порнографски програми по кабелни телевизии. Вярно е, че тези програми се излъчват след полунощ, но странно е да се смята, че те са забранени до 00 часа, а след това изведнъж се превръщат в разрешени. Като че ли текстът на чл. 159/1 [от НК], който ги забранява, обявява едно деяние за престъпно в зависимост от часа на денонощието, в който то се извършва. Това е общонационален въпрос, с който би следвало да се занимае СЕМ, но все едно на Вазовия герой дядо Йоцо да се възложи да прави мониторинг!"


• Copy + Paste

Петя Александрова
"Както предполагате, авторите в нито една от тези ситуации дори не са намекнали на издателите си (каквито в случая се явяваме) за намерението си да предлагат или печатат и другаде своя материал."

"За добро или лошо можем да се опрем само на съвестта и етиката на нашите колеги да не ни пробутват едни и същи текстове на няколко места – пък, където се получи… Защото лично аз отказвам да се превръщам в пъдар и да дебна дали предложеният ми текст няма да изскочи отнякъде."


• На колко години е вестник Труд

Филип Панайотов
"На 15 септември 2001 г. в. „Труд“ шумно отбеляза своята 55-годишнина. Пет години по-късно, на 1 март 2006 г., той още по-шумно отпразнува своята 70-годишнина."

"Никой друг по-късен негов едноименик не може току-така да си присвоява рождената му дата, годините му, мястото му (каквото и да е то) в развитието на българската журналистика. И в този случай важат строгите правила за интелектуалната собственост. Сегашният “Труд“ няма абсолютно никакви основания и права – юридически, исторически и морални - да „приватизира“ вестника от 1936 г."


• Интернет ще убие останалите видове пиратство

Георги Дамянов, директор "Авторско право и сродни права" в МК
"...а борбата с него ще е жестока. Министерството участва в нея само на експертно ниво. Там действа главно полицията и така трябва да бъде, защото се влиза в частни домове, а това не е работа за инспектори."

""Булрепро и копи" пък събира пари от вносителите на копирна техника и се разплаща с авторите на литературни творби."


• Парламентът реши, че свалянето на филми от Интернет не е престъпление

"Промените в Наказателния кодекс (НК), приети от депутатите на второ четене, предвиждат за разпространението на чужд обект на авторско право без необходимото по закон разрешение за разпространение с търговска цел да се налага административно наказание. [?] Предвидени са затвор от шест месеца до пет години и глоба от хиляда до пет хиляди лева. [?] Наказание ще се прилага и за този, който държи в себе си твърде много екземпляри от чужд обект на авторско право."

Наказателен кодекс
Чл. 172а. (Нов - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или предава, или използва по друг начин чужд обект на авторско или сродно на него право, или екземпляри от него, без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до пет хиляди лева.

(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) За маловажни случаи деецът се наказва по административен ред по Закона за авторското право и сродните му права."


• Упражняването на авторски права може и да вреди на бизнеса

"Множество фирми работят на принципа, че колкото повече даваш, толкова повече ще получиш. Голяма част от тяхната продукция се предлага на пазара абсолютно безплатно за неограничен период от време, като пари се плащат само за най-качествените продукти."

"Когато държавното законодателство се прилага в преувеличени размери, т.е. когато проблемите с интелектуалната собственост изкуствено се преувеличават, интересът най-вече на младото поколение към нарушаване на правилата нараства, твърдят наблюдателите на пазара."

"Всички са единодушни, че проблемът с онлайн интелектуалната собственост е пряко свързан с въпроси като свободата на словото и начинът, по който световната мрежа ще функционира. Въпросът всъщност е дали интернет ще продължи да бъде свободна зона или в бъдеще ще се контролира от локални интереси."


• За притежаването на незаконен компактдиск като потенциално престъпление

Адвокат Ясен Ковачев
"Но да си представим, че например притежанието на нелегално копие е престъпление. Просто не мога да повярвам, че във всеки български дом няма поне едно такова копие от каквото и да било произведение – музика, спектакъл, концерт или филм. Това означава два-три милиона българи да бъдат осъдени за такова престъпление. Как да стане това? Да назначим половин България в полицията, съда, прокуратурата и тази половина да разследва, обвинява и осъди другата половина?"

"Трябва обаче да се знае, че коренът на злото не е в “редовия културен наркоман”, а в тези, които организират цялата тази кражба с цел да печелят. За тях милост не трябва да има. Ако няма откъде да сваляте файлове или да купувате дискове, няма да го правите, нали?"


• Пирати в парламента

Александър Бойчев
"Piratpartiet е основана в началото на тази година и политическата й програма предвижда промяна в закона за авторското право, борба срещу частните монополи и защита на гражданските свободи като неприкосновеността на личната комуникация."

Рикард Фалквинге, председател на шведската Партия на пиратите
"...периодът на давност при авторските права е абсурдно дълъг днес. Не е нужно например авторските права върху книгата на един писател да са защитени за период от 70 години след смъртта му. Това е просто безсмислено. Нашето предложение е периодът на защита на авторските права за търговски цели да бъде променен на период от пет години след публикация."

"Александрийската библиотека никога не би могла да съществува, ако не споделяхме културни ценности и знание помежду си."


• Блог на протеста (Случаят КК "Труд" : bezmonitor.com)

"Сутринта на 15 май, цялото интернет общество се събуди разтърсено от шок. [...] ИК ‘Труд’ заплашваше със съд специализирания сайт за незрящи bezmonitor.com, създаден и поддържан от слепия Виктор. Причината? - наличието на текстове от класически произведения, адаптирани за слепи, на които ‘Труд’ твърди, че притежава правата върху преводите. Истинската причина? - Алчност до загуба на човешки черти."

Никола Кицевски, шеф на КК "Труд"
"Голяма част от тези произведения са качени пиратски в различни сайтове, които печелят, като ги продават срещу абонамент."

"...ние се обърнахме с писмо до министерството да поеме защитата ни. То е разпоредило на Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” да се заеме със случая."


◊ ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

Изпратете своето линк-предложение за рубриката Диагноза : ebulletin@liternet.bg!

Автор: LiterNet
11.11.2006 г. 23:49
Посетено: 1204
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/32/news/2755-avtorski-prava