Диагноза

Таланти и реализации

Притча за певеца и бореца

Таланти и реализации


Живели някога в две различни епохи двама творци - единият бил певец, а другият - борец. Общото между тях било, че произхождали от бедни социални и семейни кръгове.

Певецът, преди да бъде открит от ценителите и да стане певец, бъхтел във фабриката, където баща му бил механик. Неговите първи музикални сцени били улиците и площадите в родния град.

Борецът, преди да стане борец, бил каруцар, което не му пречело да пее, докато товарел и разтоварвал каруцата или препускал с нея по прашните каруцарски пътища.

След като бил открит от ценителите, певецът се изучил вокално и музикално и запрашил по широкия свят да жъне успехи за себе си и за своята родина. Толкова бил отдаден на изкуството, че занемарил здравето си и в края на кариерата си пял с кръвоизлив, но издържал на сцената, а по-късно починал и се превърнал в легенда. Още приживе той се радвал на световно признание и оставил в световната музикална съкровищница своите талантливи изпълнения, за да бъдат те достояние на целокупното човечество без оглед на неговия етнически произход, религиозни предпочитания, социален статус, семейна среда, идеологически пристрастия, сексуални ориентации, генетични обусловености, индивидуални особености и други цивилизационни и недотам белези и характеристики.

Каруцарят също бил открит на улицата, но от специалисти по народна борба свободен стил, които веднага го свалили от каруцата и го пратили в Школата за ордени, медали и отличия за прославяне на родния спорт, натриване на носовете на врага и демонстриране на превъзходството на социалистическия начин на живот над капиталистическия начин на life.

По пътя на каруцаря тутакси тръгнали и други яки народни синове, които повече не се върнали в каруците или на нивата, поради което селското стопанство се напълнило с бабички и бригадири, които трябвало да прибират хляба и чушките на народа.

Като приключил с борческата си кариера, каруцарят станал художествен меценат и собственик на престижна колекция от картини на известни или перспективни художници. Зли езици разправят, че дори бил вербуван от тайните служби, които храбро работели за интересите на народа и родината, но това е чиста клевета, въпреки че в пресата излязоха негови доноси срещу различни хора, при това с допуснати множество каруцарски, пардон - правописни, грешки.

Борецът също се радвал на световно признание в рамките на спортните среди, а в родината му отдали заслуженото и той получил като част от своя нов семеен, пардон - приятелски, кръг множество високи държавни отличия и всякакви местни, регионални и национални почести, държавна пенция, царска добавка към нея и пълна свобода да бъде много бос в областта на изящните изкуства.

В знак на благодарност той - като повечето сантиментални люде - дарил спечелените от него с частна, пардон - честна, пот медали на историческия музей, за да се запазят за идните горди поколения, които, впрочем, се топяли като лански сняг поради голямата грижа на народната власт за борците за сметка на икономиката.

Това е и второто общо между певеца и бореца - че и двамата са хора на изкуството. Само дето в родната страна на певеца е имало и има пазарна икономика, докато в родната страна на бореца още се борят с нея и с останалите борци: хиляди, маса, народ.


Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
24.08.2016 г. 21:58
Посетено:
1618
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/32/news/24076-talanti-i-realizatsii