Диагноза

Съюз между комунист и кока-кола

След като кòлата се оказа безалкохолна напитка

Съюз между комунист и кока-кола


Преди години слушах развълнувания разказ на бивш военен и вечен комунист за негово автомобилно премеждие, свързано с жажда, пластмасова бутилка и антиамериканизъм.

О.з. полковникът хулеше натовските (но нали САЩ беше главното действащо лице, та той наблягаше на омразните хамириканци) бомбардировки срещу сръбски обекти заради косовската криза. Въпреки че не можеше да пренебрегне (все пак е бил под пагон) докрай волята на международната общност да бъде прекратено етническото прочистване в Косово (което после се обърна срещу самите сърби, за съжаление), полковникът сведе нещата до личния момент. Помните, че една ракета с обеднен уран падна на територията на България и жълто-червената медийна ламя ни прогърмя ушите с попържни по този повод. В тази връзка и другарят полковник се изказа много войнствено:

- Всичко може да простя, но ако усетя заплаха за децата ми, за семейството ми, съм готов на... всичко и аз!

Физиономията му в този момент показваше какво щеше да последва с всеки враг на... неговото семейство.

После обаче се отплесна на друга тема и разказа как като пътувал с личния си автомобил, ожаднял, грабнал бутилката от съседната седалка (пътувал сам), сложил си я между коленете и както държал волана с едната си ръка, с другата развъртял капачката, хванал шишето по средата и понечил да пие.

- Ама нали тия пусти шишета-ментета са меки, както надигнах шишето, то се смачка в ръката ми и половината вода ми се изля под ризата! Пусти инстинкт, натиснах здраво спирачката, колата се завъртя, излезе на банкета и опря чак о мантинелата! С това се разминах, мамичката му, но оттогава никога не наливам вода в такива тъпи бутилки. Само бутилка от кока-кола признавам! Тя е твърда и не може да ти погоди такъв номер!

И полковникът шумно се засмя. Неколцина от компанията - също.

Наистина, никак не беше смешно. Не беше толкова далече времето, когато кока-кола бе заклеймявана като алкохолна напитка, под чието пагубно въздействие хамириканските командоси с начернени по индиански лица безчинстваха във Виетнам.


Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
22.11.2014 г. 20:26
Посетено:
1789
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/32/news/20360-sayuz-mezhdu-komunist-i-koka-kola