Диагноза

Да се озъбиш на Европа

Между България и Люксембург

В тази напрегната политическа обстановка, когато всяка крачка на правителството се наблюдава под лупа, заради многото кадрови грешки, които направи то, учудване предизвиква некомпетентното изказване на външния министър Кристиян Вигенин, по повод упреците на посланиците на Франция и Германия за обстановката у нас. В момент, в който бившия американски посланик у нас, Джеймс Пардю, заявява „ако бях българин, щях да съм на улицата заедно с протестиращите”, Вигенин заявява „критичните оценки не могат да се отнесат към това правителство.” Питам се, в коя държава живее този човек? Има ли очи да види и уши да чуе какво става по улиците и площадите вече близо месец. Ако това не е наглост и безочие, демонстрирани от висока политическа позиция, то какво е. Посланиците на Франция и Германия, Филип Отие и Матиас Хьопфнер, изразяват своето притеснение във връзка със случващото се в центъра на София и в другите градове, и твърдят че управляващите не чуват протестиращите, и че страната ни трябва да се раздели с олигархичния модел на управление. Но не само няма кой да ги чуе, но министърът има наглостта да размахва пръст на Европа. Това е недопустимо поведение на политик, и можем да го определим като поредния политически гаф. И ако вземем това изпитание пред правителството с протестиращите като тест, то вече е ясно и за малките деца, че това правителство получава двойка и трябва да ходи на поправителен. Защо ли се страхува от поправителен?

И ако вървим по пътя на наглостта на управляващите, не можем да подминем фактът, че Сергей Станишев, търсейки по всякакъв повод начин да реабилитира  дискредитираното си поведение, което можеше да направи с оставката си, той се вре около президентските кръгове с лупа и рови в банковите сметки на президента, за да отклони вниманието от собствената си персона, която в скоро време може да стане „персона нон грата”.

Като недопустимо можем да определим и поредното кадруване в държавата с назначаването на Румяна Тодорова за Управител на Националната здравно-осигурителна каса. Като имаме предвид, че тя е сестра на Илияна Йотова, евродепутат и член на Българската социалистическа партия, повече от ясно е, че имаме конфликт на интереси. И кой може да каже, че това назначение не е политическо, а експертно. Още по-абсурдно е изказването на Румяна Тодорова, на въпроса дали назначаването й в не е конфликт на интереси, обяснява, че видите ли, понеже живеели в патриархално семейство и тя била каката в семейството, по-скоро тя можела да влияе на сестра си, отколкото сестра й на нея... Наглост, идиотщина, безсрамие и цинизъм. Дори да беше най-големият експерт в сферата, за която ще отговаря тази персона, пак при тия роднински връзки не би трябвало да бъде назначавана. Това поне изисква моралът на политиците, който за съжаление липсва при това правителство.

Най-тъжното е, че ако се заровим във всяко ново назначение на новата тройна коалиция, ще видим подобен цинизъм.

Като не можем да очакваме нищо добро от това правителство, то със сигурност ще очакваме поредната нова кадрова или политическа грешка, която едва ли ще закъснее много, като знаем колко е компетентно. И цялото му нещастие се изразява в това, че с действията си сякаш показва среден пръст на Европа, което идва да покаже, че нито е проевропейски ориентирано, нито е носител на европейските ценности и морал.

Вижте при подобни обстоятелства как реагира премиерът на Люксембург, Жан-Клод Юнкер. Във връзка с обвиненията за незаконно подслушване на политици от страна на разузнавателните служби, закупуване на автомобили за лично ползване, както и подозренията, че са получавали подкупи и облаги, в замяна на сведения за местни официални лица, кабинетът подава оставка. Това е то да носиш политическата отговорност и да имаш морал. Затова не е необходимо да протестират жителите на Люксембург, защото стигне ли се до там, това би било унижение за цялата политическа класа там. Но все пак говорим за европейски политици, не за тъмни балкански субекти, наметнали политическия ямурлук. Кога ще ги стигнем?...

Але-хоп!

 
Автор:
Ненчо Добрев
Публикация:
11.07.2013 г. 16:43
Посетено:
1926
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/32/news/17379-da-se-ozabish-na-evropa