Диагноза

Горките арменци! Продават ги в ямболския Общински съвет

Няма го вече Яворов, за да ги оплаче поне той втори път...

Ако ямболският Общински съвет стигне до срамното решение да отмени декларацията, с която преди две години се признаваше геноцида, извършен в края на 19. век и в периода до 1921 година над арменците от Османската империя, а след това и от властта на младотурците, това ще е позор.

Това ще означава, че заточението на стотици българи в Диарбекир по време на Възраждането е било чисто и просто екскурзия, а окованите във вериги наши съотечественици са търсили по-екзотичен начин за пътуване към дивата Мала Азия.

Общинските съвети в Пловдив, в Пазарджик, в Стара Загора, в Бургас, в Шумен, в Русе приеха декларации, с които признават геноцида, извършен над арменците.

Ямболските старейшини днес ще опитат – и вероятно ще успеят - да ни лишат от историческа памет. Бизнесмените страдали от приемането на декларацията за геноцида, твърдял общинският съветник от ГЕРБ д-р Папашимов. Ако той е готов за паница леща да си затвори очите за някогашните зверства над народа, приел първи християнството в света, то ми се ще да вярвам, че колегите му ще имат чувство за срам. И проблемът не е в паницата леща - и един вагон кюлчета със злато да предлагат от турска страна на ямболския бизнес, пак не може и не трябва декларацията за геноцида да се отменя.

Има едно нещо, което се нарича достойнство. Навремето сме приели арменците като наши братя, бягащи от изтреблението и издевателствата над тях в Турция, сега искаме да им кажем, че сме направили по онова време страхотен гаф и е трябвало да затворим за тях границите и сърцата си.

През 2004 г. Канада първа в света прие Закон, според който отричането на арменския геноцид е наказуемо деяние.

Арменският геноцид е признат от Европейския парламент, от Комисията по външните отношения на САЩ, от десетки държави, сред които Франция, Русия, Полша, Литва, Швейцария, Холандия, Швеция, Ватикана, Италия, Аржентина, Австралия, Белгия…

Българското Народно събрание преди няколко години отказа да приеме декларация за геноцида. Безродниците и страхливците правят така.

Ямболските общински съветници явно искат да се наредят сред тях, особено тези от ГЕРБ. Турчинът Орхан Памук, лауреат на Нобелова награда за литература, признава публично, че са убити на времето над един милион арменци.

Край Тунджа пишман велможите са готови да прекрачат всякакви граници на морала, за да изкярят някой лев.

Горките арменци! Няма го вече Яворов, за да ги оплаче поне той втори път.____________

Бел. ред. Общинският съвет в Ямбол отмени гласуваната преди две години декларация, признаваща арменския геноцид, предаде Радио „Фокус” - Сливен.

Автор: Борислав Ненов
27.10.2012 г. 16:04
Посетено: 1557
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/32/news/15664-gorkite-armentsi-prodavat-gi-v-yambolskiya-obshtinski-savet