След-и

Антоний Софев реди слънчеви градини в платната си

Художникът акцентира на фрагменти от заобикалящия ни свят

Антоний Софев реди слънчеви градини в платната си


◊ СЪБИТИЕТО

От 30 април до 17 май живописецът Антоний Софев представи поредната си шеста самостоятелна изложба в малката изложбена зала на „Борисова” 6 в Русе.

Елитарна, нежна и поетична е изложбата на Антоний Софев. Верен на стила си, той разработва отделни фрагменти, които са поредната трактовка от поредицата му „Слънчевите градини“, потапящи ни в стихията на природата. Творбите му ни показват силата на баграта, творческото въображение и красотата на изобразителното изкуство. Така всеки един, пожелал да се докосне и да предприеме пътешествие в света на Антоний Софев, ще преоткрие слънчевите житни класове, излъчващи благородство и артистизъм, фееричните стръкове трева и присъствието на морските вълни. На пръв поглед това са образи от природата, но авторът философски подхожда към посланията си, те са закодирани във формата.

Любимият му символ е кръгът. Той е универсален, защото в него са обединени съвършенството, невидимото и видимото, безвремието, началото и краят в живота. И всичко това е поднесено по невероятно изящен начин, който доставя естетическа наслада. Рисунъкът е фин, елегантен и зареден с красива емоция.

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Антоний Софев е роден на 6 декември 1958 година в Русе. През 1986 година завършва Художествена академия „Н. Павлович” в София, специалност "Живопис" при проф. Светлин Русев.

С активна творческа дейност се занимава вече 25 години. Има над 20 самостоятелни изложби в страната и чужбина - в САЩ, Франция, Англия и Германия. През 1994 година за творчески принос е обявен за почетен гражданин на гр. Остин, щата Тексас в САЩ. У нас негови творби притежават Националната художествена галерия, галериите в Русе, Търговище и Видин. В момента художникът е доцент в катедра "Промишлен дизайн” на РУ "Ангел Кънчев”
.
Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
18.05.2010 г. 11:17
Посетено:
1406
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/9988-antoniy-sofev-redi-slanchevi-gradini-v-platnata-si