След-и

Салонът на изкуствата аплодира Варненската опера

Със „Селска чест” и „Палячи” бяха отбелязани 100 години от първото оперно представление в България

Салонът на изкуствата аплодира Варненската опера


◊ СЪБИТИЕТО


Оперно-филхармонично дружество Варна пожъна блестящ успех при откриването на  ХV Салон на изкуствата в Националния дворец на културата, София на 11 май.

На най-голямата българска сцена варненските творци, отбелязвайки 100-годишнината от първото оперно представление у нас, представиха с изключителен професионализъм и артистизъм оперите “Селска чест” от Пиетро Маскани и “Палячи” от Руджиеро Леонкавало, диригент маестро Борислав Иванов, режисьор Нина Найденова, художник на декора Иван Токаджиев, художник на костюмите и куклите Николина Костова-Богданова, хореография Боряна Сечанова, диригент на хора Малина Хубчева, художествен ръководител на балета Екатерина Чешмеджиева.


◊ СОЛИСТИТЕ

В солистичния състав на “Селска чест” се откроиха известният български тенор и солист на Цюрихската опера Бойко Цветанов (Туриду), младият солист на Варненската опера Пламен Димитров (Алфио), солистът от Старозагорската опера Георги Динев (Арлекин), Татяна Николова (Лучия), Вяра Железова (Лола). Специално за този спектакъл от Москва пристигна солистката на Болшой театър Ирина Долженко, която изпълни ролята на Сантуца.

Не по-малко интересни творци бяха включени в операта “Палячи”. В главната роля на Палячо (Канио) се превъплъти известният тенор Емил Иванов, който от началото на тази година е солист на Варненската опера. Негови партньори бяха Марияна Панова (Неда), прекрасният български баритон Нико Исаков (Тонио), младият солист на ОФД – Варна Свилен Николов (Силвио) и Георги Динев (Арлекин).

Гастролът, в който участваха 12 солисти, 76 оркестранти, 49 хористи, 9 балетисти, 15 сценични работници, перукер, гримьор и т.н., обедини усилията на общо 168 души от състава на ОФД – Варна. 


◊ РЕАКЦИЯТА

Одобрението си за този спектакъл на европейско ниво, каквато бе единодушната оценка за варненския гастрол, аудиторията в пълната зала 1 на НДК изразяваше с несекващи аплодисменти. Те отбелязваха не само общите творчески постижения, но и върховите изяви на солистите, хора и оркестъра, както и появата на огромните кукли на Коломбина и Палячо, извеждащи посланието за трагедията и комедията в живота на малкия човек във въздействаща хипербола. Огромен отзвук предизвика певческото и артистично изкуство на Бойко Цветанов, който отново се появява на българска сцена след почти 10-годишно отсъствие. Солистът на Цюрихската опера също бе впечатлен от срещата както с родната публика, така и с музицирането на варненци. Той поздрави директорката на ОФД – Варна Даниела Димова за обновяването на оперния състав с млади солисти като Пламен Димитров, Свилен Николов и всички останали, като специално благодари за възможността да пее с Ирина Долженко от Болшой театър. „Да си партнирам на сцената с Бойко Цветанов за мен бе невероятно изживяване, същото както в постановката на Миланската скала на операта „Адриана Лекуврьор” от 2004 г., допълни известното мецосопрано. Диригентът Борислав Иванов, обикновено критичен, този път определено бе удовлетворен от темпото, изразителния и изработен звук на оркестъра. Оркестрантите, блестящите солисти, безупречният хор, ръководен от Малина Хубчева и балетистите, оформиха високото ансамблово ниво на целия оперен спектакъл. В празничната вечер, чиято емоционалност надвиши с час предвиденото за представлението време, се получи онази жива искра на общуването и онова мечтано от всеки артист съприкосновение с публиката, в които е закодиран самият смисъл на изкуството. 
Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
14.05.2010 г. 15:33
Посетено:
1334
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/9952-salonat-na-izkustvata-aplodira-varnenskata-opera