След-и

Българо-немски уъркшоп в Регионална библиотека "Дора Габе"

Партньорска среща по проект "От врага към героя"

Българо-немски уъркшоп в Регионална библиотека "Дора Габе"


От 23 април до 10 май в Регионална библиотека „Дора Габе” гостува пътуваща изложба „Комикс-сцената в Германия и Швейцария“, организирана от Гьоте-институт България и Швейцарското посолство в България. Изложбата представя комикси от немски и швейцарски автори и издателства.

По този повод на 30 април в Регионална библиотека се състоя уъркшоп с 13 немски ученици от гимназия "Тиза фон дер Шуленбург", Дорф Мекленбург и 13 български ученици от Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски". Немските младежи бяха в Добрич за партньорска среща по проект "От врага към героя", финансиран от програма "Европейци за мир".

Под ръководството на своите преподаватели в продължение на два учебни часа младите хора от двете страни говориха за същността и особеностите на комиксите - един многообразен и интересен художествен жанр в немскоезичната литература.

Участниците в уъркшопа работиха с комикси на швейцарския автор Роберт Ланс, който става известен през 30-те години на миналия век със своите комикси за приключенията на героя Глоби (наречен така по името на известна швейцарска верига магазини, за която авторът е трябвало да изработи реклама). Глоби се превръща в любимец на поколения деца. Неговите приключения помогнаха и на немските и българските ученици да направят кратко пътешествие из Швейцария и да се запознаят със забележителностите на Базел, Берн, Цюрих и Женева.

След своеобразния урок по странознание на Швейцария младите хора бяха поканени да отразят чрез собствени комикси своите преживявания през последната седмица, преминала под знака на работата по проекта.

С интерес и желание учениците изработиха комикси, в които разказват за преживяното, за срещите си с различни хора, за дискусиите по проектната тема, за комични ситуации и забавни моменти.

С изпълненията си на пиано второкласничката Мартина Станимирова от СОУ "Св. Климент Охридски" с преподавател Детелина Петкова внесе още колорит и емоции сред децата.

Тази проява бе своеобразен принос към интеркултурното учене и обобщи по емоционален начин съвместната работа на младежите от двете страни през последната седмица.
Автор:
Ангел Радилов
Публикация:
03.05.2010 г. 18:52
Посетено:
1850
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/9867-balgaro-nemski-uarkshop-v-regionalna-biblioteka-dora-gabe