След-и

Музикален и артистичен Ден на Земята в Плевен

Ансамбъл "Акцент" и млади еколози в грижа за голямото синьо кълбо

Музикален и артистичен Ден на Земята в Плевен


◊ КОЙ ОТ КАКВО СЕ НУЖДАЕ?

„Планетата няма нужда от специален ден, докато човечеството се нуждае от ден, който да му напомня за голямото синьо кълбо, върху което съществува. Денят на Земята е послание, насочено много повече към нас – хората на прекрасната планета, на която имаме щастието да живеем.” – това са част от думите, с които на 22 април водещите откриха Деня на Земята в Плевен.

Музикално-екологичният празник в зала „Катя Попова” обедини Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков”, Центъра за работа с деца и Община Плевен.



◊ МУЗИКАТА

Сетивата на човечеството в зала „Катя Попова” наистина бяха събудени – няма как да бъде по друг начин, щом на сцената е перкусионният ансамбъл „Акцент” (ръководители Симеон и Августина Серафимови) - а тази вечер той беше щедър към публиката си, като се започне от „Танц със саби”, през унгарски и тракийски танци, чардаш, менует, до „Танц със сопи”… - и красива, и немирна музика. На по-големите и по-малки инструменталисти партнираха техните съученици от камерния оркестър „Бревис” с диригент Пламен Марков и вокална група от 12-ти клас с ръководител Гълъбина Стайкова с песента “Ой ти, Радке, малка моме”.  Всъщност емоционалният и зареждащ концерт под мотото „Земята, хората…” е част от празниците, посветени на 50-годишнината от създаването на НУИ „Панайот Пипков”, а всички произведения в програмата бяха аранжирани и оркестрирани от Августина Серафимова.



◊ СПЕЦИАЛНАТА ИЗНЕНАДА

Специалната изненада на вечерта беше еко ревюто “Пролет - лято 2010”. Школата по керамика и грънчарство към ЦРД с ръководител Вяра Савова непрекъснато отглежда таланти, а също и свежи артистични идеи. Пластмасови торби, прочетени вестници, разтегателна хартия – от тези фини материи нечии сръчни ръце бяха създали и красиви, и причудливи костюми, бурно аплодирани от публиката.

Автор:
Ценка Пенева
Публикация:
28.04.2010 г. 23:19
Посетено:
1095
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/9839-muzikalen-i-artistichen-den-na-zemyata-v-pleven