След-и

Владимир Сабоурин представи книгата си "Свещенотрезвото"

Премиера пред докторанти на Великотърновския университет

Владимир Сабоурин представи книгата си "Свещенотрезвото"


Във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" беше представена новата книга на Владимир Сабоурин „Свещенотрезвото”. Събитието бе организирано от Докторантски семинар на Филологическия факултет и Ателие за езици и култури.

Миг мълчание за начало избра авторът. Той беше за спомен и в памет на редактора на книгата - доц. Стефан Гърдев.


С присъщата си академично-дисидентска мисъл
Владимир Сабоурин осъществява идеята си за безкрайно повествование, пише своя роман без точка. Интердисциплинарната насоченост и филологически неинтегрирания напълно инструментариум на текста съблазнява и същевременно предизвиква академичния канон. Пред докторантите той метафоризира филологията като жива лозова пръчка, по която непрестанно избиват ластари, за да подсилят нейната  плодовитост.

Оксимороннозвучащите Свещено и Трезво, Мистика и Модерност са изведени от общата „генеалогична шахта”, в която попадаме, пътувайки „не навътре, а назад в душата”. Пътешествието започва през последната четвърт на испанския 15. век, когато начева конструирането и налагането на модерната централизирана държава. По пътя, който отвежда и спира до „Вълшебната флейта” на Моцарт, възникването на модерната душа е видяно като продукт на ранномодерното социално дисциплиниране. Като добавим тезата, че духът на казармата също има пръст в  раждането на модерната душа, лесно бихме се оказали подведени в очакванията си за доминираща „мъжкост” на писането. Модерната субектност и нейното конституиране изненадващо са проследени на фона на религиозната испанска католическа мистика. Още по-неочаквано обект на изследователската дисекция се оказва Душа на жена, душата на една монахиня…
         
Така, бегло маркирана, изглежда поредната високо поставена изследователска летва пред Владимир Сабоурин. Душата и Държавата се оказват генеалогично свързани в зората на модерния свят. Социокултурната рамка поставя пишещия субект – жена, в престъпно състояние, престъпен по същество е и процесът на дисциплиниране. От тази престъпна целувка обаче се ражда ирационално, модерно, мистично преживяване.




Специално за читателите на Културни новини предлагаме два откъса от първата и втората част на книгата на Владимир Сабоурин, публикувани през лятото и есента на 2007 г. в Електронно списание LiterNet:

из Свещенотрезвото. Мистика и модерност
Из Първа част: Военните технологии и модерната субектност
Из Втора част: Музика и Просвещение
Автор:
Невена Михова
Публикация:
28.04.2010 г. 18:25
Посетено:
2191
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/9834-vladimir-sabourin-predstavi-knigata-si-sveshtenotrezvoto