След-и

Маратон на четенето и Седмица на детската книга в Кърджали

23 април – Международен ден на книгата

Маратон на четенето и Седмица на детската книга в Кърджали
Стефания Цанкова от Свищов се срещна с ученици от СОУ "Отец Паисий"


На 26 април приключи Маратонът на четенето и Седмицата на детската книга, организирани от Регионална библиотека "Н. Й. Вапцаров" - Кърджали.

Книгите и библиотеките са паметта на човечеството, с която ще изградим бъдеще, напомнящо поне малко на нашата надежда, казва Бърнард Шоу. Към тази памет често ни връщат празниците, посветени на съхраненото досега писмено слово. Между тях са Международният ден на книгата и Седмицата на детската книга, която се организира в цялата ни страна непосредствено преди 23 април.
  
Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров” – Кърджали, също се включи в отбелязването на тези начинания, както и в стартиралата преди три години национална кампания „Четяща България”, в рамките на която се провежда и „Маратон на четенето”. В тази връзка библиотечните инициативи стартираха на 21 април от 15 ч. в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” и на 22 април от 11.30 ч. в СОУ „Св. Климент Охридски” с актьорския спектакъл на Тонка Точева, включващ стихове, приказки, пословици, гатанки на празнуващите тази година своя 90-годишен юбилей обичани от децата творци Леда Милева и Валери Петров. Отличилите се със своите знания за тези автори деца бяха наградени с детски книжки.
  
На 23 април, когато е кулминацията на тържествата, посветени на книгата, кърджалийската библиотека организира Маратон на четенето от 10.30 ч. в СОУ „П. Р. Славейков” с участието на поета-драматург и издател
Петър Анастасов и с поета Иванко Маринов. По обяд (11 ч.) на същия ден Маратонът продължи в СОУ „Йордан Йовков” с участието на местни творци, между които Иво Георгиев, Венцислав Стайков, Станислава Ташева, Лили Фероли, Тодор Мухтаров.

Заключителното общоградско тържество събра почитателите на изящната словесност на 23 април от 17.30 ч. във Военния клуб. А на 26 април детската писателка от Свищов Стефания Цанкова представи своята нова книжка „Медени приказки от Кехлибареното ханче” пред ученици от СОУ „Йордан Йовков” и СОУ „Отец Паисий”.

Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
27.04.2010 г. 23:34
Посетено:
1856
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/9820-maraton-na-cheteneto-i-sedmitsa-na-detskata-kniga-v-kardzhali