След-и

Писателят Тодор Ташев - носител на престижната награда „Оборище”

Награда за изследователя на Захарий Стоянов

Писателят Тодор Ташев е избран за тазгодишния носител на престижната награда „Оборище” сред номинираните за 2010 година български творци. Това решиха Управителният съвет на Сдружението на възрожденските градове и фондация „Васил Левски” на заседанието си в София.
               
В лицето на Тодор Ташев (избран с пълно мнозинство за носител на наградата „Оборище” - 2010) науката за изследване живота и делото на
Захарий Стоянов намира един от достойните си изразители, посветили се на това дело. (Номинация за отличието има и скулпторът проф. Стефан Лютаков.) Юристът и журналистът Т. Ташев е създател на документално-публицистична биография за видния възрожденец Захарий Стоянов под наслов „Животът на Летописеца” (в три части). За да се докоснат читателите до стила на изследователя, съчетаващ фактологическа достоверност, разказвачески умения и публицистичен патос, предлагаме редове от предговора на автора към втората част – „Парго”, на поредицата (изд. „Хр. Г. Данов”, 1985 г.), разкриваща живота и дейността на Захарий Стоянов от август 1876 г. до 6 септември 1885 г.:

„Разбира се, Захарий е преди всичко талант, но наред с таланта върви и неистовият му труд за самоизграждане, на какъвто малцина са способни. Оказва  се, че той нито е неук, нито е невежа, а един от най-културните хора на своето време. Началното си образование получил в медвенското училище, дивял по Добруджа четири години, докато сам не претъркал букаите, които го препъвали, и намерил истинския път към „университета” на читалище „Зора” и революцията. Не за познатия Захарий ще стане дума в тази книга, а за онзи, скрития от нас, който всъщност никога не се е крил”.
               
Издателство „
Захарий Стоянов” включва в предстоящите си творчески планове седемтомно издание с творбите на своя патрон - видния книжовник, възрожденски деятел и „строител на България”. Тазгодишният носител на наградата „Оборище” Т. Ташев ще я получи в началото на май по време на тържествата в сакралната за българите историческа местност със същото име.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
26.04.2010 г. 00:24
Посетено:
1393
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/9798-pisatelyat-todor-tashev-nositel-na-prestizhnata-nagrada-oborishte