След-и

Ден на книгата - Велико Търново

За книгите и студентите

Отбелязването на Световния ден на книгата и авторското право - 23 април, по решение на ЮНЕСКО от ноември 1995 г., е потвърждение за непресъхващия интерес у човечеството спрямо четенето. Към книгата човек проявява уважение, за това свидетелстват книгохранилищата, читалищната дейност и култура, библиотеките. За сведение – най-голямата манастирска библиотека в света, създадена през 1774 г., се намира в бенедиктинския манастир в Адмонте, Австрия. Интересно е, че ако трябва да се изготви списък със сентенции за книгите, то той непременно ще се окаже доста дълъг, тъй като очарованието на литературата пленява всеки. Впечатляващи са обаче думите на българския писател Николай Хайтов, който казва: „Аз не мога да си представя света без книги. Това ще бъде една напечена от електрическите лампи Сахара, по-жестока от африканската пустиня. Светът може да загине, но словото ще остане след света.”

Но макар далеч от Сахара, в парк „Марно поле” на старопрестолния град, под жаркото слънце на пролетния ден студентите от клуб „ЛитАрт” при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” направиха първата си мащабна изява. На специално създадената сцена те демонстрираха пред гражданите и гостите на Велико Търново как протичат техните срещи. Младите автори споделиха личното си творчество, четоха стихове, разкази, есета. В своите творби те повдигнаха не само общочовешки въпроси, но и проблеми, свързани с природата, политическата обстановка в страната ни, ежедневните ситуации.  Идеята за клуб „ЛитАрт”, който да обединява хора с общи интереси към изкуството и четеното, възникнала преди около година във форумите на университета, се радва на успех, за което свидетелстват сбирките, които се провеждат (в рамките на летния семестър) всеки вторник в корпус 5 на Университета.

Наред с Часа на младите автори, събитието премина с много детски глъч, четене на приказки за малчуганите и т.нар. буккросинг. При него основната цел е да се съберат книги – те биват оставяни на най-оживените кътчета в града и така всеки желаещ да се сдобие с четивото може да го прочете, а после да го върне на същото място, за да достигне до повече хора.

Създаването на една книга е продължителен процес. Прилича на аристократично занимание и е сложно, присъщо не на всеки. А когато подариш книга, ставаш част от този процес. Именно това бе посланието на организаторите и участниците в инициативата.


Автор:
Любослава Митева
Публикация:
25.04.2010 г. 15:17
Посетено:
1595
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/9792-den-na-knigata-veliko-tarnovo