След-и

Втори гала концерт по случай 50 години Детски хор на БНР

Изява на известни оперни певци, възпитаници на акад. Христо Недялков

Втори гала концерт по случай 50 години Детски хор на БНР


На 6 април в Софийската опера публиката се наслади на великолепните гласове на наши солисти, изоставили за кратко ангажиментите си в световните столици на музиката, за да уважат юбилея на Детския радиохор, чиято рожба са те.

Водещата на вечерта Антоанета Добрева–Нети каза: „Няма бивши хористи. Щом тръбата засвири „сбор”, всички сме тук – диригентът Стефан Недялков, моя милост и още осем солисти, чиито първи стъпки е направлявал акад. Христо Недялков”.

Концертът беше открит с увертюра към операта „Силата на съдбата” (Джузепе Верди) в изпълнение на Оркестъра на Софийската опера.

Последва палитра от музикални шедьоври, която даде възможност на младите изпълните да докажат, че не случайно българските оперни гласове бяха избрани за номер 1 в класацията на БНТ „Българските събития на ХХ век”.

Многократно на сцената под нестихващи овации се редуваха Жанет Бартолова (която от 15 години е с постоянен ангажимент в Обединен театър „Крефелд Мьонхенгладбах”), Евгения Брайнова (живееща в Италия и концертираща в Испания, Австрия, Франция, Швейцария и др.), Мария Радоева (солистка в ансамбъл „Ризонянсе”, Италия), Олга Михайлова (солистка на Софийската опера), Антония Раднева (солистка в оперния театър на гр. Хилдесхайм, Германия), Благовеста Мекки (гастролираща в централни роли на ДМТ „Стефан Македонски”, Софийската и Старозагорската опера), Гиргина Гиргинова (солистка на Русенската опера), Красимир Динев (с постоянни ангажименти в Софийската, Русенската и Пловдивската опера)...

В продължение на три часа тези изявени млади творци изпъляваха прочути арии: на Микаела, Кармен и Хозе („Кармен”, Ж. Бизе), на Виолета („Травиата”, Дж. Верди), на Мими („Бохеми”, Дж. Пучини), на Дездемона („Отело”, Дж. Верди), на Манон Леско („Манон Леско”, Дж. Пучини), на Далила („Самсон и Далила”, Камий Сен-Санс) и още, и още...

Естествено и сегашната смяна хористи се включи с „Молитва на Мария Стюард” (Г. Доницети), „Хор на девойките” из операта „Евгений Онегин” (П. И. Чайковски) и „Веселата вдовица” (Фр. Лехар).

Съвсем естествено, такъв юбилеен спектакъл завърши с „Наздравицата” от „Травиата” (Дж. Верди), в която шоуто се водеше от неотразимата Нети, извисила сопранов глас в нехарактерно за нея амплоа.

 
Юбилейната за Детския радиохор 2010-та година продължава с още десетки концерти в Испания, Франция и Япония.
Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
07.04.2010 г. 21:53
Етикети:
Посетено:
1826
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/9656-vtori-gala-kontsert-po-sluchay-50-godini-detski-hor-na-bnr