След-и

Грандиозен юбилеен концерт

50 години Детски хор на Българското национално радио

Грандиозен юбилеен концерт


Отдавна зала “България” не е била взривявана от толкова възторжени аплодисменти, както това се случи на 22-ри март на 50-годишния юбилей на Детския радиохор, дирижиран естествено от своя основател и несменяем диригент акад. Христо Недялков.

В продължение на 130 минути, без никаква почивка, на сцената се редуваха изпълнения на сегашните хористи, солови изяви на бивши възпитанички на Маестрото (сега известни оперни певици!), белетристични откъси от книгата “Ангелогласо детство” на Ирина Грудева, спомени и оценки за дейността на Хора през тези пет десетилетия.

С кадифените си гласове водещите на вечерта актрисите (и бивши хористки) Лидия Михова и Моника Иванова настройваха публиката за едно по-различно изживяване – не просто редуване на солови изпълнители, а втъкаване на хоровата музика (като призвание, стойностно израстване и личностно съвършенство) в историята на едно победоносно шествие на българските гласове на четири континента. Поне десет поколения млади певци са сродявали талант и съдба в магията на песента, трептели са в съзвучието на специфично българското, което покорява чуждата публика.

Отново бяха припомнени просълзяващи епизоди от първите турнета на Хора в Япония през 60-те години, бяха цитирани фрагменти от критически статии за изявите в различни страни – едно нестихващо “Браво!”, което е съпровождало децата в най-прочутите концертни зали на Париж, Лондон, Ню Йорк, Москва, Пекин, Берлин, Виена, Прага, Стокхолм, Мексико, Кайро, Хонолулу, Базел и много други градове в повече от тридесет страни.

Акцентите в програмата плавно интерферираха типично българското – “Откак се е, мила моя майно льо...”, “Шила девойка знаме” и “Притури се планината” (в изпълнение на Венеция Нецова) – с шедьоври от световни композитори: “Лаудате Доминум” (Моцарт, в изпълнение на оперната певица Лилия Здравкова), “Молитва за Мария Стюард” (Доницети, в изпълнение на Любов Василева, солистка в НМТ “Стефан Македонски”), “Серенада” (Франц Шуберт, в изпълнение на Светлина Стоянова), “Песента на Солвейг” (Е. Григ, в изпълнение на Ванина Иванова, стипендиантка в майсторския клас на Райна Кабаиванска), “Неаполитанска тарантела” (Дж. Росини, в изпълнение на Мария Радоева, сопрано в ансамбъл “Ризонянсе”, Италия), както и “Целувката” (Л. Ардити, в изпълнение на Пламена Гергинова, студентка в НМА “П. Владигеров”).

Заслужени овации в края на концерта получиха и двете дългогодишни пианистки, акомпаниращи на Детския радиохор, Светлана Ананиевска и Силвия Гълъбова, както и вторият диригент Венеция Караманова – педагогът, който извайва детските гласове на стажантите (6-10-годишни певци).


В поздравителните адреси до акад. Христо Недялков бяха отправени най-искрени думи на възхищение: “Най-успелият диригент в българското хорово изкуство” (Георги Първанов, Президент на Република България), “Всеки наш сънародник е горд от бляскавите изяви на Детския радиохор” (Цецка Цачева, Председател на 40-тото Народно събрание), “Те са истинска скъпоценност за България” (Бойко Борисов, Министър-председател на Република България)...

Сцената се огъваше от пищните кошници с цветя, които бяха изпратени от Президенството, Парламента, Правителството, БАН, Министерство на културата, Министерство на образованието и науката, Посолството на Япония у нас, от Сергей Станишев, Йорданка Фандъкова, БНР, БНТ, творчески съюзи, училища, читалища и частни спонсори.

Цялостното излъчване на случващото се на сцената и сред публиката загатваше, че това не е просто един концерт, а лелеяна среща за стотици бивши хористи, дошли да си припомнят любими песни, приятелства и мечти. Мяркаха се прегръдки на белокоси дами, майки с малки дечица, които припяваха познатите песни и които сигурно след няколко години ще доведат новата смяна таланти при Маестрото.

 

Само след две седмици, на 6-ти април, в Софийската опера предстои нов гала концерт на оперни певци, излезли от Детския радиохор. Тогава ще бъдат изпълнени арии от оперите “Кармен”, “Травиата”, “Тоска”, “Семирамида”, “Манон Леско”, “Евгений Онегин”, “Бохеми”, “Ромео и Жулиета” и др.

 

Юбилейната 50-годишнина на Детския хор на БНР продължава през цялата година с турне във Франция (м. май), концерти в Испания (м. юни) и поредното дългоочаквано турне в Япония, където както винаги децата ще бъдат посрещнати от големия приятел на България и благодетел Тацуро Мацумае, президент на Токайския университет. Споменаването на неговото име в зала България в края на концерта предизвика вълна от възгласи и ставане на крака – един достоен човек, който е направил България най-популярната дестинация за японците.

“Никога не съм си представял в мечтите си, че ще доживея да дирижирам такъв юбилеен концерт”, не криеше вълнението си големият Маестро.


Финалът на тържествата за столичната публика ще бъде Коледен концерт на Детския радиохор в зала 1 на НДК през декември.

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
23.03.2010 г. 18:34
Посетено:
2654
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/9579-grandiozen-yubileen-kontsert