След-и

Вечер на Кръста с Христо Черняев

Апостол на българския дух

Вечер на Кръста с Христо Черняев
Христо Черняев произнася благодарствено слово. Сн. Славимир Генчев


◊ СЪБИТИЕТО

На 11 март в препълнения салон на столичното читалище "Пенчо Славейков" се състоя Вечер на Кръста с поета и публициста Христо Черняев по повод неговата 80-годишнина. Представена бе и последната му стихосбирка - "Бродник".

Присъстваха роднини, близки и приятели на юбиляря, сред които и едни от най-изтъкнатите съвременни български поети и писатели от различни поколения.

Стихосбирката "Бродник" бе представена задълбочено от литературния критик Благовеста Касабова. В есеистичното си слово тя изтъкна, че Черняев е от "онова поколение творци, което се вписва в развитието на съвременната българска литература с чистия си патриотизъм, с любов към природата, почит към ценностите на миналото, към традициите, обогатявайки и продължавайки ги, като в същото време поставят и новото им начало. Защото в продължението няма повторяемост. В продължението има уникалност и многоначалие."


◊ ОЩЕ ЗА ЧЕСТВАНЕТО

Христо Черняев е автор на повече от 35 книги - поезия и проза. Във всяка от тях неизменно присъстват българската природа, българският бит и душевност, като това важи и за последната му стихосбирка, онасловена с една полузабравена и толкова многозначна дума като "бродник".

Актьорът, поет и писател Вели Чаушев изнесе много вълнуващ и артистичен рецитал по стихове на Христо Черняев от "Бродник". Поетът
Евтим Евтимов - дългогодишен приятел на юбиляря, пръв го поздрави с богато, топло и емоционално слово.

Приветствени думи поднесе и неговият син - Димитър Христов, който подчерта пиетета на своя баща към младите творци и помощта, която е оказвал на мнозина за тяхното творческо израстване и развитие; между тях е бил и големият ни поет Борис Христов. Впрочем тази характерна за Христо Черняев и човешка, и професионална черта като дългогодишен литературен редактор бе изтъквана и от останалите негови приятели и близки, които го поздравяваха с топли, сърдечни, искрени думи. Поетът
Матей Шопкин поздрави своя приятел и със стихотворно посвещение с мото от негово стихотворение, а художникът Калин Николов подари на юбиляря изразителен и майсторски нарисуван негов портрет.

Поздравления отправиха още поетът Цветан Генов, проф. Константин Попов, литературният критик
Ивайло Христов, а поетът Георги Драмбозов прочете свое стихотворение, посветено на юбиляря...

Ораторите подчертаваха и друга важна черта на Христо Черняев - неговото творческо дълголетие и голяма работоспособност, които не му "дават мира" и до днес, за да продължава да пише и издава книги, с които като истински "апостол на българския дух" (заглавие на една от последните творби на писателя) да обогатява съвременната българска литература.

След това честването продължи на чаша хубаво мелнишко вино, а юбилярят раздаде множество автографи на свои читатели и почитатели върху последните си книги.

Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
12.03.2010 г. 10:22
Етикети:
Посетено:
1860
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/9509-vecher-na-krasta-s-hristo-chernyaev