След-и

Как Трайче Кацаров се върна в София

За премиерата на "Инакомислещи"

Как Трайче Кацаров се върна в София
Отляво надясно: Владлен Александров, Трайче Кацаров, Таня Попова и Димитър Христов. Сн. Славимир Генчев


СЪБИТИЕТО

На 10 март т.г. в зала "Надежда" на Столичната библиотека с голям успех се състоя дългоочакваната премиера на книгата "Инакомислещи" от македонския поет, писател, драматург и режисьор (завършил в България НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов") Трайче Кацаров.

Водещ на вечерта бе Димитър Христов - директор на Българския културно-информационен център в Скопие, който е и един от организаторите на събитието наред със
Столичната библиотека.

В залата присъстваха приятели, колеги и почитатели на "балканския Дон Кихот" (по думите на Христов), сред които Негово превъзходителство посланикът на Македония у нас Александър Василевски и директорът на Македонския културно-информационен център в България Доста Димовска.

Имаше и гости от Македония - директорът  на Народната библиотека в Щип Вилма Йованова и завеждащият културния отдел на Община Щип В. Маневски. Тук бе и почти целият творчески екип, осъществил издаването на книгата - преводачката Таня Попова, художничката на корицата Светла Георгиева, издателите от "
Мултипринт".


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРЕМИЕРАТА

Димитър Христов откри вечерта и в краткото си встъпително слово представи книгата и нейния автор, който освен всичко е и директор на Народния театър в Щип и издател на литературното списание "СУМ", в което помества творби както от македонски автори, така и от поети и писатели от балканските страни, включително и от България.

Стихове и други творби от "Инакомислещи" прочете актрисата Росица Александрова, а за работата си върху книгата говори съставителката и преводачка Таня Попова.

За Трайче Кацаров говори и неговият дългогодишен приятел и колега театралният режисьор Владлен Александров - директор на Пазарджишкия театър "Константин  Величков". (Театроманите сигурно с удоволствие си спомнят скорошния блестящ гастрол на трупата на театъра в София и вдъхновената игра на пазарджишките актьори, особено в постановката "Женитба" от
Николай Гогол, играна в Театъра на армията с огромен успех).

Приятелството между двамата режисьори е съчетано и с активно професионално и творческо сътрудничество - българският театър прави чести турнета в Македония, като всяко от тях завършва в Щипския театър, подчерта Владлен Александров. Той добави, че в репертоара на Пазарджишкия театър редовно присъстват заглавия от македонски драматурзи, включително и от Трайче Кацаров.

Музикален поздрав към госта и всички присъстващи отправиха поетът с китара Румен Спасов и цигуларката Даниела Пенева, като изпълниха два рождественски средновековни анонима. 

В края на вечерта думата бе дадена и на "главния виновник", който благодари на всички за сърдечното посрещане и за възможността отново да дойде в София, за да се види със стари приятели и да се запознае с нови. Трайче сам прочете стихове от книгата, като се похвали: "И аз мога да читам!".

"Инакомислещите" са прави

Македонският посланик г-н Василевски сподели, че за пръв път присъства на толкова задушевна творческа вечер, преминала в артистичен дух и в атмосфера на приятелство. "Ако по този човечен и естествен начин общуваме помежду си, нашите страни и народи могат да стигнат много далече", подчерта посланикът.

Накрая Трайче Кацаров раздаде много автографи и сподели, че с нетърпение очаква да се появи в превод на български романът му "Татко", получил миналата година националната литературна награда на Македония, което ще бъде повод отново да се завърне в София.



. Още за книгата и автора: http://kulturni-novini.info/index.php?page=news_show&nid=8947&sid=4
Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
11.03.2010 г. 10:24
Посетено:
963
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/9502-kak-trayche-katsarov-se-varna-v-sofiya