След-и

Леда Милева – на трона на читателската обич

90 години живот – 70 години в лоното на поезията

Леда Милева – на трона на читателската обич


◊ СЪБИТИЕТО

На 18 февруари 2010 г. в зала 7 на НДК се състоя тържествена вечер по случай 90-годишния юбилей на Леда Милева.

Детската вокална група “Пим-Пам” с ръководител Борис Карадимчев откри програмата с емблематичните песни “Дъжд” и “Зайченцето бяло”. Председателят на СБП Николай Петев прочете поздравителни адреси до юбилярката от президента на Република България Георги Първанов, от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, от министъра на културата Вежди Рашидов.

Леда Милева беше поздравена с писма и от Сергей Игнатов, Йорданка Фандъкова, кметовете на Стара Загора и Раднево, десетки директори на културни организации.

 

◊ ОЩЕ ЗА ТЪРЖЕСТВЕНАТА ВЕЧЕР

В обзорното си есе “Личност с Прометеева природа” Никола Инджов проследи най-важните моменти от нейния творчески и обществен принос: “Тя е символен субект на нашето национално наследство от драматичния за България двадесети век... Канонизирането на Леда Милева в светата троица на българската детска литература не е проблем на време, а на познания”.

Директорът на издателство “Захарий СтояновИван Гранитски представи 4-те луксозно оформени тома избрани произведения на поетесата: Двете пътечки(стихотворения, гатанки, залъгалки, преводи за деца), Изгубеното хвърчило (приказки и малки поеми), “Когато куклите не спят (пиеси за деца), “Светлини и сенки” (статии, интервюта, есета, спомени). Иван Гранитски припомни, че ръководеното от него издателство вече години наред популяризира класиците на българската литература, особено културните династии, чието дело е епохално – Петко и Пенчо Славейкови, Николай и Богомил Райнови, Гео и Леда Милеви.

Николай Петев говори за преводаческото дело, за забележителното присъствие на Леда Милева в ЮНЕСКО, за ролята й за приобщаване на българския читател към  световните тенденции в литературата чрез сп. “Панорама”. Разказвайки един анекдот (по действителен случай!), Н. Петев недвусмислено доказа, че Леда Милева е приживе легенда.

Актьорите Атанас Атанасов, Ангелина Славова и Меглена Караламбова поднесоха на публиката букет от стихотворни сентенции – най-доброто от творчеството на Леда Милева – стихове, с които са израсли поколения деца, и преводи на най-изтъкнатите американски, английски и африкански поети.

Великолепието на вечерта се допълни от цветната феерия на стотиците разкошни букети, с които писателката беше затрупана – читатели, приятели, десетки писатели и културни дейци не даваха възможност близо час на Леда Милева да си поеме дъх от поздравленията.

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
19.02.2010 г. 16:12
Етикети:
Посетено:
1973
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/9389-leda-mileva-na-trona-na-chitatelskata-obich