След-и

“Естества” – култура на поетичното

Представяне на новата стихосбирка на Маргарит Жеков

“Естества” – култура на поетичното


◊ СЪБИТИЕТО

На 17 февруари в Унгарския културен институт се събраха почитателите на Маргарит Жеков, за да присъстват на представянето на новата му, пета по ред стихосбирка “Естества” (издателство “Литературен форум”, библиотека “Българска сбирка”).

Издателят и водещ на вечерта Марин Георгиев подчерта, че Маргарит Жеков е един от малкото съвременни поети, които утвърждават ненатрапчиво християнските ценности чрез българските реалии.

 

◊ ДУМИ ЗА КНИГАТА

В обзорното си експозе проф. Светлозар Игов направи анализ на новаторските елементи в поезията на Маргарит Жеков, ситуира личността и творчеството му в дълбинните процеси на българската литература през 90-те години, говори с неприкрита ирония за фаталното разцепление на писателската общност в България, довела до изкуствено разделяне на “млади” и “стари”, на “леви” и “десни”, на “модернисти” и “традиционалисти” и какви ли не още формални категоризации, които се оказаха пагубни за културата ни.

В този смисъл проф. Светлозар Игов припомни: “Маргарит Жеков принадлежи към групата на самотните поети (като Далчев)... Неговата поезия се характеризира с три особености – религиозно-мистично възприемане на света, лаконичност и познание чрез страдание. Завършил немска филология в София и теология в Германия, Маргарит Жеков ни напомня мистико-философския изказ на Николай Лилиев, който пък от своя страна се отнася към групата на големите поети-мистици Ангелус Силезиус и Сан Хуан де ла Крус... В тази книга кратките лирични миниатюри напомнят на хайку, но според мен това е една особена сонетна форма – тристишия, типично негови... Не случайно стихосбирката е разделена на два цикъла – “Природа” и “Вяра”: вярата е представена като природно вродено качество, а познанието чрез страдание е в основата на лирическите позовавания на поета”.

Вечерта завърши с есе на Владимир Попов, който емоционално припомни, че диалогът между поетите продължава чрез техните позовавания, цитирания и взаимни посвещения като реката на словесността през времето.

Присъстващи в залата поети прочетоха стихове от книгата “Естества”, които са ги грабнали от пръв поглед.

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
19.02.2010 г. 12:27
Етикети:
Посетено:
1401
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/9383-estestva-kultura-na-poetichnoto