След-и

Стела Доковска представи дебютната си книга в РБ „Любен Каравелов”

Отново в "Литературен четвъртък" ще си дават среща писатели и читатели

Стела Доковска представи дебютната си книга в РБ „Любен Каравелов”◊ СЪБИТИЕТО

„Литературен четвъртък” в РБ „Любен Каравелов” възстановява традицията да събира русенци с писатели и поети. Началото на срещите положи младата писателка Стела Доковска. На 11 февруари тя представи първата си книга – Седемте пътеки на човека”.

Журналистката от вестник „Утро” Нели Пигулева изложи в синтезиран вид своите впечатления за дебютната творба на русенската писателка, като й пожела творческо вдъхновение и успешно да напише следващите си книги. Авторката разкри пред аудиторията, че подготвя приказки, а контактите с хората ще й дадат възможност да разбере какво достига до тях, какво ги вълнува и тревожи. Според нея думите имат мелодия, която трябва да докосне сърцето на читателя.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА И КНИГАТА

Стела Доковска е завършила НУИ “Проф. Веселин Стоянов” в Русе, специалност цигулка. През 1996 г. тя поставя своята авторска пиеса на първото издание на Ученическия театрален фестивал в Русе. Пиесата „Искам да сънувам живота си” печели две награди – за оригинална авторска идея и първа награда за женска роля. През 2002 г. тя се дипломира със специалност Театрознание в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Работила е в русенското радио “Темпо” като репортер и водещ на новинарски емисии, а по-късно като репортер в БНР и Радио България. Нейна авторска песен е представена в Нова телевизия в предаването “Почти полунощ е”. Стела Доковска е съавтор в сборника “Познатата/непознатата българска драма”, публикуван през 2001 г., има публикации във вестниците “Утро” и “Жена”. Живее и работи в София.

Книгата „Седемте пътеки на човека” включва 19 разказа. Те са предизвикателство към нас самите - такива, каквито сме. През смях и тъга нейните персонажи пътуват по своите единствени пътеки, изживявайки „илюзиите за собствената си осъденост или божественост”, докато не разберат, че са илюзии и не „потърсят поредната истина за себе си”. В динамично сменящите се кадри в книгата всеки може да открие и друга пътека, по която да продължи, за да има достойно право на живот и да постигне хармонията „от светло и грешно, бяло и човешко”.
Автор: Лилия Рачева
12.02.2010 г. 14:32
Посетено: 1970
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/9344-stela-dokovska-predstavi-debyutnata-si-kniga-v-rb-lyuben-karavelov