След-и

Русенски гимназисти събират поезия и проза в сборник

Проектът е осъществен от ИК "Парнас" и общинския отдел "Култура"

Русенски гимназисти събират поезия и проза в сборник



◊ СЪБИТИЕТО

На 10 февруари 2010 в КДК в Русе бе представен литературния сборник "Опитомяване на думите". Той е отпечатан от Издателска къща „Парнас” – Русе и със съдействието на отдел „Култура”, Община Русе.


◊ ПОВЕЧЕ

„Опитомяване на думите” е сборникът с произведенията на най-младите русенски творци в града ни. В него е събрана поезия, проза и есеистика на ученици от СОУ „Хр. Ботев”, АГ „Гео Милев”, МГ „Баба Тонка”, ПГИУ „Е. Канети”, ПГХБТ, НУИ „Проф. В. Стоянов”, СОУЕЕ.

Творбите им са откровение, в което са излели на един дъх съкровените си мисли, чувства и вълнения. Думите са опитомени от най-младите таланти в града ни, те звучат по друг начин, защото са пречупени през призмата на техния свят, на младостта, любовта, разделите и срещите. Приятно впечатление правят стиховете на младите поетеси, на пишещите момчета Стив Доробан, Никола Петковски. Освен че са прохождащи в литературното творчество, те са заредени с амбицията  да докажат себе си.

За да стигнат до тази стъпка, да се появят пред публиката със сборник, принос има русенската журналистка Нели Пигулева, която е председател на Сдружение „Брод”.

В импровизираното творческото ателие тя им помага и напътства, а резултатите вече са факт. По време на официалното представяне на сборника „Опитомяване на думите” Нели Пигулева не пропусна да им пожелае да продължават да пишат и да запазят любовта си към словото.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
12.02.2010 г. 14:19
Посетено:
1458
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/9343-rusenski-gimnazisti-sabirat-poeziya-i-proza-v-sbornik