След-и

Валентин Георгиев гостува на форум „Пътуване от А до Я”

2009 година стана най-успешната за русенския художник

◊ СЪБИТИЕТО

„Пътуване от А до Я” е новият форум, който стартира в Русенския исторически музей на 4 февруари. Идеята на водещата Мира Душкова е да представя пред аудиторията събитията от културния живот в Русе и интересни хора, които творят и представят града ни извън пределите на страната.

Затова и първият й гост бе русенският художник Валентин Георгиев.


◊ ПОВЕЧЕ

За него изминалата 2009 година бе успешна, защото му донесе за пореден път международно признание и многобройни награди. Близо 30 участия е успял да запише в творческата си биография талантливият художник. Пред любопитната аудитория Валентин Георгиев разказа в снимки за пътуванията си в Италия, Полша, Чехия и Холандия, където ежегодно се провеждат тематичните конкурси за карикатура.

Освен че е добър живописец, той си извоюва името на талантлив карикатурист, известен в международните арт форуми. Така Валентин Георгиев става и най-яркият представител на града ни, предизвиквайки и интерес към Русе. Сред силните му участия през изминалата година е проявата му в италианския град Толентино, ХХV интернационално биенале „Изкуството в хумора”. Сред 1600 каритуристи българинът спечелва симпатиите на журито. Русенецът получава покана от домакините да направи самостоятелна изложба със свои живописни творби през 2013 година в италианския град.

Една от мечтите на Валентин Георгиев бе да направи града ни известен като събере колегите си карикатуристи от цял свят. Идеята му стана факт, подкрепен от Русенската художествена галерия и ОД МВР – Русе. През 2009 година в града ни се проведе конкурс за карикатура на тема „Заедно за сигурност и спокойствие”. Следващият проект на русенеца, който стартира миналата година, бе Международен конкурс за карикатура „Климатични промени”. Форумът стана реалност със съдействието на Община Русе, Европейския информационен център „Европа Директно” и Художествената галерия на Русе.

Освен че е добър карикатурист, като ярък представител на магическия реализъм в живописта той с вещина рисува миниатюри. В годишната изложба за 2005 г. „Формат 30/30” Валентин Георгиев стана носител на учредената за първи път награда „Астри” за млад автор. От форумите за карикатура той изброява темите за карикатурите, които са му донесли успех: „Финансовата криза” - награда от Португалия; Холандия - „Години на възпитание”, награда на ФЕКО; Фестивал на бирата, Испания - хумористична графика на тема „Дулсинея” в памет на испанския карикатурист Хосе Луис Мена; Германия - темата е „Градът поглъща селото”; „Против войната” - Иран и др. Негови карикатури дори са били цензурирани в Иран, защото не отговаряли на моралния кодекс, този факт обаче не му попречил да спечели симпатиите на журито и публиката. Според Валентин Георгиев хуморът навсякъде е един и същ и е добро мерило за заобикалящите ни проблеми.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
11.02.2010 г. 11:34
Посетено:
1657
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/9331-valentin-georgiev-gostuva-na-forum-patuvane-ot-a-do-ya