След-и

Димчо Дебелянов: непрежалим и незабравим

Премиера на книга с нови изследвания за поета на белоцветните вишни

Димчо Дебелянов: непрежалим и незабравим
Литературоведът Свилен Каролев представя сборника. Сн. Славимир Генчев


СЪБИТИЕТО

На 2 февруари т.г. в Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" се състоя позакъснялата премиера на юбилейния сборник с нови научни изследвания за поета на белоцветните вишни по случай 120 години от рождението му. (Позакъсняла - по разбираеми финансови причини. Иначе годишнината на поета бе чествана още през 2007 г.).

Сборникът "Димчо Дебелянов. Юбилеен сборник с нови изследвания по случай 120 години от рождението му
" е издание на Института за литература при БАН и издателство "Захарий Стоянов". Съставители са ст.н.с. ІІ ст. д-р Свилен Каролев и н.с. І ст. д-р Людмила Хр. Малинова. Книгата съдържа докладите, изнесени на научна сесия, състояла се на 18 юни 2007 г. в София. Авторите са Милена Цанева, Петър Велчев, Иван Гранитски, Едвин Сугарев, Петко Тотев, Симеон Хаджикосев, Елка Димитрова, Свилен Каролев, Вихрен Чернокожев, Лора Шумкова, Пламен Дойнов, Тодор Петров, както и Славимир Генчев и Дойчо Иванов - съответно бивш и настоящ уредник на къща-музей "Д. Дебелянов" в Копривщица.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРЕМИЕРАТА

Вечерта бе водена от Людмила Малинова, която изказа благодарност на авторите, чиито изследвания са направили възможно издаването на подобен сборник. В експозето си тя с по няколко думи представи същината на всяка от разработките и подчерта, че всички те имат повече или по-малко приносен характер по отношение на българското дебелянознание.

Както пише в предговора от редакторите, "творчеството и животът на Дебелянов
са обект на нов изследователски поглед. В научните доклади присъстват различни теми. Обект на научен интерес са разностранността на неговия талант в поезията, хумора, сатирата, естетическите и философските му търсения и важни етапи на съзряването му, ролята му в развитието на националната ни литература, европейските аспекти и съизмеримост на изключителното му художествено наследство, нестихващата и до днес притегателна сила на неговата личност."

Д-р Каролев - другият съставител и редактор, също говори за сборника, като сподели и някои лични свои вълнения (Каролев е син на Дебеляновата племенница и литературовед Димка Каролева, дъщеря на Илия Дебелянов
- брат на Димчо, взел дейно участие при пренасянето на тленните останки на поета от Демир Хисар (Гърция) и препогребани в Копривщица през 1931 г.).

Актьорът Вели Чаушев вдъхновено рецитира безсмъртната Дебелянова елегия "Да се завърнеш в бащината къща". Свои мисли и вълнения споделиха Тодор Коруев - главен редактор на изд. "Захарий Стоянов", и Славимир Генчев.

На представянето присъстваха мнозина от включените в сборника литературоведи, известни поети и писатели, ценители на Дебеляновата поезия, журналисти. 
Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
03.02.2010 г. 11:33
Посетено:
1791
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/9289-dimcho-debelyanov-neprezhalim-i-nezabravim