След-и

Полският диригент Богуслав Давидов в Плевен

Впечатляващ концерт на Плевенската филхармония

Полският диригент Богуслав Давидов в Плевен


◊ СЪБИТИЕТО

Концертът на Плевенската филхармония, който се състоя на 29 януари, бе под палката на полския диригент Богуслав Давидов – музикален директор и диригент на филхармонията в град Ополе. Отдавна получилият международно признание маестро Давидов впечатли филхармониците и публиката с музикантските си качества, огромна работоспособност и ентусиазъм, и не на последно място с неповторимото си сценично присъствие.

Роден в град Сопот – Полша, Давидов започва музикалните си занимания на 4-годишна възраст, свирейки на пиано, а след това на цигулка. Впоследствие се устремява към дирижирането и учи при Богдан Водичко и Кжищоф Мисона. Продължава във Виена и в Италия, но по думите му най-съществен за израстването му е приносът на двама изключителни музиканти: легендарния композитор и диригент Ленард Бърнстейн, с когото работи в продължение на 9 месеца, и световнопризнатия маестро Евгений Мравински. През годините на блестящата си музикална кариера маестро Давидов дирижира водещи оркестри по целия свят, включително състави от Франция, Австрия, Германия, Италия, Швейцария, Русия, Великобритания, Испания, Холандия, Южна Америка, Унгария, Китай и Япония. Осъществява многобройни аудиозаписи с филхармонията на Ополе, a компактдисковете с произведения на Брамс, Чайковски, Шимановски и Елснер са високо оценени от музикалната критика.

Десетки концерти в цяла Европа с основания от него в Краков камерен оркестър “Шопен”, диригент на Полски камерен оркестър, артистичен директор и главен диригент на Руския национален академичен симфоничен оркестър (създаден 1879 г.), главен гост-диригент на Philadelphia Virtuosi Chamber Orchestra в САЩ, от 1999 г. музикален директор на филхармонията в Ополе – всички тези постижения илюстрират невероятната работоспособност и мащаб на професионална реализация на маестро Давидов. За изключителния му музикален талант и постижения от двете страни на Атлантическия океан през 2002 г. Американският биографичен институт в Ню Йорк връчва на маестро Давидов титлата “Мъж на годината”.


◊ КОНЦЕРТЪТ В ПЛЕВЕН

Плевенската филхармония се справи отлично с трудната партитура на Пета симфония от Чайковски и със симфония № 40 от Моцарт – две различни по стил и контрастни по образност творби. Причина за това е най-вече личността на Богуслав Давидов, който увлече музикантите, внушавайки им своите идеи за емоционално наситената и разтърсваща с мащабните си изграждания музика на Чайковски, както и лиричната задушевност и драматични пориви в симфонията на Моцарт.

“Аз съм вече почти на 60 години и съм дирижирал както симфонични, така и камерни оркестри, затова обичам различна музика: съвременна, популярна, старинна, камерна, симфонична… Нямам любим композитор, но най-много обичам този, над когото работя в момента. И все пак трябва да призная, че харесвам “големия симфонизъм” – Чайковски, Брамс, Рихард Щраус, Густав Малер… В Плевенския оркестър има много опитни музиканти. Това е оркестър с голям потенциал и може би затова за краткото време, през което работихме, постигнахме добър резултат…”
, сподели маестро Давидов. Главната му цел е да прави музика с музиканти. И да помага на хората да разбират тази музика. “Целият ми живот е музика!” – каза той, и всеки присъствал в мразовитата януарска вечер в зала “Емил Димитров” бе удовлетворен и възхитен от изпълнението на Плевенската филхармония под диригентството на маестро Давидов.

Автор:
Августина Серафимова
Публикация:
02.02.2010 г. 23:11
Етикети:
Посетено:
1197
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/9288-polskiyat-dirigent-boguslav-davidov-v-pleven