След-и

Трима иконописци гостуват с изложба в РБ „Любен Каравелов”

Докосване до сакралния свят на църквата

Трима иконописци гостуват с изложба в РБ „Любен Каравелов”
На сн.: Данаил Стефанов и Огнян Денев (вдясно)


◊ СЪБИТИЕТО

"Иконата - образ на вечната реалност” е темата на новата изложба в РБ „Любен Каравелов” в Русе.

Откриването й бе направено от протоиерей Добромир Димитров, който запозна присъстващите с каноните на иконописване.

Изложбата е от 21 януари до 21 февруари във витрините на фоайето на РБ „Любен Каравелов” - Русе.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Иконописците Цветелина Максимова от Велико Търново, Данаил Стефанов и Огнян Денев от Русе са авторите, които представят своите иконописни творби. Общото, което ги свързва, е желанието им да бъдат верни на православния канон и да показват приемственост с вековните икони.

Идеята на организаторите е да запознаят русенската общественост с творби, които вярно се докосват до сакралния свят на църквата, до иконата или стенописите в храмовете. Така чрез тях успяваме да научим и доизградим образа на Неизобразимия. Зад всяка линия има семантично заложена идея, чиято цел е да покаже богатия духовен свят. А колкото повече забелязваме детайлите в живописването на икони, толкова повече ставаме съпричастни към света на божественото тайнство. Съзерцаването изисква подготовка, а самият процес е неотделим от просвещението ни като християни.

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРИТЕ

Цветелина Максимова е ученичка на проф. Александър Терзиев от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, специалност „Живопис”, завършила е и курс по иконография в Румъния. Участвала е в общи изложби в България, Португалия, Германия, Аржентина, Сърбия, Украйна, Белгия, Хърватска, Италия, Англия, Чехия, Швейцария. Получавала е национални и международни награди за живопис. Нейни творби са притежание на: Casoria Contemporary Art Museum - Неапол, Италия; ХГ „Борис Денев” - Велико Търново. През 1999 г. става носител на първа награда в раздел „Иконопис” на международния конкурс на хилядолетието „2000 years under the Bethlehem Star”, Одеса, Украйна, посветен на кръглата годишнина от рождението на Христос.

 
Огнян Денев завършва средното си образование в град Казанлък, в НХГ по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов”, паралелка „Живопис”. Тънкостите на иконописта усвоява при Коста Папаставру в гръцката област Пелопонес. Вдъхновява се от великите майстори на православната живопис - Теофан Критски и Мануил Панселинос. Огнян Денев е направил стенописите в църквите „Света Петка” в Тръстеник, Русенско, „Успение Богородично” в София и в „Св. Архангел Михаил” в Русе.

 
Данаил Стефанов завършва ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, специалност „Начална училищна педагогика”, както и курс по „Иконография” в Румъния. Занимава се с иконопис от 2000 г. Ръководи курсове по иконография към фондация „Бистра и Галина”, 2009. В момента е преподавател по рисуване в НУИ „Проф. Веселин Стоянов” в Русе. Негови икони има в частни колекции в България, Чехия, Германия, Белгия, Русия, САЩ и др.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
26.01.2010 г. 16:07
Посетено:
2340
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/9245-trima-ikonopistsi-gostuvat-s-izlozhba-v-rb-lyuben-karavelov