След-и

Думи за новата стихосбирка на Любчо Иванов

За повече течна светлина в душите ни

Думи за новата стихосбирка на Любчо Иванов


◊ ДУМИТЕ

Много дъжд се изля напоследък. Сякаш, за да измие другия порой - на тоталната демагогия. Стигна се дотам, че се планира да се въведе и данък дъжд. Но какво ли ще промени още един данък повече? Ако тази логика беше вярна, досега всичките ни дългове вече да бяха платени.

Но за плащането на един друг дълг бленува поетът-журналист и редактор от Стара Загора Любчо Иванов в новата си поетична книга “Прокълнатите”. Този към титаничното ни древно минало, към безпрецедентно уникалната ни вяра.

Като се надява, че вече е настъпил този момент на равносметка, с много болка и жажда за светлина и топлина от идните дни, той изразява и своите поетични съмнения. Тъкмо те са, които изпълват като един вопъл-надежда страниците на книгата му. В тях се пита как може след толкова много струяща плесен от позор, проклятия, предателства, убийства да се разкъса затуления с пари хоризонт? Да се запуши “огромната позорна пробойна” в Космоса? Да се изтрият правилата, “написани с кръв”? Да се заличи “оскотения и окован” свят, който дори птиците разпъва на кръст? Как да се даде шанс на търсещия злочестия си род и бродещ в нас Паисий?

Като се хванем за ръце, му се иска да вярва, и като възкресим огненото безумство на жарката си кръв. На тази, която още помни светлата ни поднебесна държава и вяра, заченати с любовно знание. Като превърнем ласката и страшната тъга на този спомен в блян за преобръщане и като намерим спящата в гените ни “съдбовна връзка между Космоса, същността и смъртта”. Тази същност, която е прозирала от небето през виделейките на прабългарските шатри. Която още гори с горд ритъм и нрав в завещаното ни от първите българи и още стопля изгревите със светлината на древния ни бог Таг-Ра.

И надеждата, според поета, отново идва от горе… С новата епоха на Водолея, носеща името на гледащите към небето кръгли отвори на шатрите на прадедите ни. Виделейките! Пропускащи астралната същност на водата – Светлината.


◊ ЗА АВТОРА

Поетът-журналист Любчо Иванов
е роден преди 61 години в Стара Загора. В момента е отговорен редактор на регионалното издание към в. ”24 часа” и в. „Труд” - „Твоят ден”. Автор е на 4 поетични книги: „Пречистване. Поезия 1966-2006”, „Призори”, „Прошка + CD”, „Прераждане. Проезия / Поезия с проза”. Най-новата му книга „Прокълнати”, издадена от Издателство „Захарий Стоянов” се посрещна с голям интерес не само в родния му град.

Евтим Евтимов
казва за него, че преоткрива света чрез емоцията в така наречената от Любчо Иванов „проезия”, което ще рече по думите на неговия редактор Иван Гранитски, лирико-прозаичен прочит на живота. Този, който дава по-голяма възможност за изразяване на социалния патос и който превръща новата му творение в една книга на гнева и яростта. В книга-предупреждение, че трябва да направим нещо с нашето нравствено здраве.
Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
05.01.2010 г. 18:30
Посетено:
2165
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/9140-dumi-za-novata-stihosbirka-na-lyubcho-ivanov