След-и

"Козата или коя е Силвия" грабна наградата на критиката

Театралната критика връчи наградата си за 2009 година

"Козата или коя е Силвия" грабна наградата на критиката


◊ СЪБИТИЕТО

Спектакълът „Козата, или Коя е Силвия” по пиесата на Едуард Олби (НT “Иван Вазов”) е отличен с наградата на Обществото на независимите театрални критици за 2009 г.
Официалното връчване на наградата се състоя на 13 януари (сряда) след първото за новата 2010 година представяне на спектакъла на Камерна сцена на Народния театър, в присъствието на публиката, екипа и директора на театъра.

Наградата се дава на целия екип в лицето на режисьора Явор Гърдев, сценографа Никола Тороманов, композитора Калин Николов и актьорите Бойка Велкова, Михаил Билалов, Юлиан Вергов и Иво Аръков за „високата професионална мярка, която налага в българския театър, за безкомпромисното триединство на текст, режисура и актьорско изпълнение и за катарзисното въздействие на спектакъла”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА НАГРАДАТА

Създаденото през 2006 г. Общество на независимите театрални критици (ОНТК) връчва за четвърти път своята награда, което традиционно се случва по коледните празници. Наградите не са предварително определени в отделни категории. Техният брой и дефинирането им могат да са различни през различните години, но не могат да надвишават пет награди годишно.

Явор Гърдев за втори път става носител на наградата на ОНТК. През 2006 г. заедно с актрисата Снежина Петрова той беше обявен за театрална личност на годината заради спектаклите си „Крал Лир” (Народен театър) и „Крум” (ДТ-Варна). Останалите носители на годишната награда на ОНТК са екипът на спектакъла „Малка пиеса за детска стая” (през 2007 г.), Пазарджишкият театър за спектаклите „Изкуството да смиташ боклука под килима”, „Женитба” и „Горски дух” и актрисата Мимоза Базова – за моноспектакъла „Родилно петно” (през 2008 г.)

Наградата е символична – грамота, изработена от сценографа Антония Попова, и няма материално покритие. Тя просто е израз на желанието на група от двайсетина критици да обърнат внимание върху най-значимите факти и събития, случили се в нашия театър през тези години.

Членове на ОНТК са Аве Иванова, Аглика Стефанова, Александър Жеков, Анелия Янева (председател), Асен Константинов, Барбара Олшевска–Григоров, Божидара Божинова, Елена Пенева, Елица Матеева, доц. Калина Стефанова, Кремена Димитрова, Крум Гергицов, доц. Мирослава Кортенска, Никола Вандов, ст.н.с. Светлана Байчинска и Светлана Панчева.
Автор:
Кремена Димитрова
Публикация:
19.01.2010 г. 10:05
Посетено:
1341
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/9129-kozata-ili-koya-e-silviya-grabna-nagradata-na-kritikata