След-и

"Ряховец" ще се вдигне отново

Учреден е Инициативен комитет за възстановяването на крепостта

◊ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА

Инициативен комитет подема идеята крепостта "Ряховец" край Горна Оряховица да се възстанови
, обявиха на пресконференция в Историческия музей в града директорът му д-р Иван Бъчваров и кметът инж. Йордан Михтиев.

Мащабния проект подкрепят проф.
Николай Овчаров, доц. д-р Хитко Вачев, министрите Вежди Рашидов и проф. Божидар Димитров, каузата обединява усилията и на горнооряховски общественици и бизнесмени. Бюджетът на общината за 2010 година ще предвиди 50 000 лева за проучване на местността, стана ясно на пресконференцията, инициаторите се надяват и държавата да помогне.


◊ ИСТОРИЯТА

Според легенди крепостта "Ряховец" е била монетарница на Второто българско царство. Калето е сочено като еталон на средновековната фортификационна мисъл, западни хронисти описват подробно Ряховец.

За първи път крепостта е спомената в писмените източници от византийския историк Георги Пахимер през 1304 г. В началото на ХХ век Карел Шкорпил изготвя план на останките, а археологически разкопки на крепостта са правени единствено в периода между 1985 и 1990 г. Изяснена е укрепителната система на обекта, разкрита е главната цитадела, към която се е стигало през три крепостни врати. Според изследванията крепостта Ряховец е пазела старопрестолния Търновград откъм север в годините на Второто българско царство. Оттук се е контролирала цялата долина по поречието на Янтра по посока към Дунав.

Вътрешността на хълма, където се намира крепостта, не е проучвана в детайли, знае се, че иманярските набези унищожават голяма част от ценното наследство.

С възстановяването на средновековния страж Горна Оряховица ще стане атрактивен туристически обект за всички ценители на историческото минало.

Автор:
Светла Иванова
Публикация:
16.12.2009 г. 17:37
Посетено:
754
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/9097-ryahovets-shte-se-vdigne-otnovo