След-и

Изложба за Куба в читалище "Николай Хайтов"

Фотоизложба на Тоня Капсъзова и Георги Митов

Изложба за Куба в читалище "Николай Хайтов"


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба за Куба в читалище „Николай Хайтов”

Фоторепортерите Тоня Капсъзова и Георги Митов, участвали в Международния панаир на туризма ФИТ КУБА 2009, наредиха в салона на столичното читалище „Николай Хайтов” необикновено красиви и съдържателни фотоси от скорошното си пребиваване в Куба.

Изложбата бе осъществена със съдействието на Посолството на Република Куба в България. На откриването присъстваха Н. Пр. г-н Херардо Суарес Алварес - посланик на Република Куба  в България, инж. Панайот Бончев – кмет на район „Изгрев”, г-жа Емилия Георгиева – мениджър на читалището, журналисти, служители на кубинското посолство, приятели на авторите и на Куба.


◊ ПОВЕЧЕ

Както отбеляза г-жа Бисера Илиева от отдел „Култура” на район „Изгрев”, „да видят и разберат необяснимото в духа, делника, в труда, в забавленията на Куба - този невероятен късмет са имали Тоня Капсъзова и Георги Митов. С добронамерени очи те са видели кубинския делник като в калейдоскоп – променливо-цветно, стъписващо и радващо, понякога тъжно, но никога безнадеждно. Двамата са пропътували стотици километри под Южния кръст, снимали са невероятни плажове, луксозни хотели и нощни клубове, историческите центрове в Хавана, Сиенфуегос, Тринидад и Камагуей, насладили са се на музиката, живописта,  занаятите, както и на деликатното присъствие на религията... И преди всичко на хората - гостолюбиви, но не сервилни; неподправени, добронамерени и сърдечни, общуващи с усмивка и искрено”.

По време на празника звучаха кубински ритми, предлагаха се кубински коктейли (за незапознатите – прочутото „дайкири”, любимо питие на майстора на перото Ърнест Хемингуей), приготвени от кубинец, носеше се ароматът и на легендарните кубински пури. Свои интерпретации на кубински ритми направиха и Румен Спасов и Даниела Пенева. Чрез живите изпълнения на огнената кубинска музика присъстващите наистина усетиха същинския дух на Куба.     

Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
15.12.2009 г. 11:06
Посетено:
1908
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/9084-izlozhba-za-kuba-v-chitalishte-nikolay-haytov