След-и

Поетичен маратон, посветен на Никола Вапцаров

Български поети се надпяваха в диалог с Вапцаров. Едни го възхваляваха, други го репликираха, трети го дописваха

◊ СЪБИТИЕТО

На 1 декември 2009 г. по случай 100 години от рождението на Никола Вапцаров в пиано бар Social Jazz Club се състоя поетичен маратон, организиран от СБП, БАНИ, Театър на българското слово, Столичната библиотека и в. “Моята вяра”.

Председателят на СБП Николай Петев даде гласност на събития, свързани с годишнината – на 10 декември ще се връчи Международната Вапцарова награда в гр. Банско; на 11 декември ще се състои премиерата на няколко книги, свързани с Вапцаров и издадени от издателство “Български писател” (между тях са преводи на стиховете му на сръбски, турски и руски езици); на 14 декември е предвиден концерт-спектакъл в Народния театър “Иван Вазов”.


◊ ПОЕТИЧНАТА ВЕЧЕР

Водещият на вечерта – Михаил Белчев, директор на Столичната библиотека, представяше участниците и редуваше поетични, музикални и дискусионни изявления (в лицето на Кирил Кадийски).

В продължения на три часа своя въображаем диалог с Вапцаров проведоха Анибал Радичев, Велин Георгиев, Венцеслав Пейков, Воймир Асенов, Георги Драмбозов, Георги Константинов, Георги Киров, Гриша Трифонов, Иван Есенски, Йордан Милев, Лъчезар Еленков, Ивайло Диманов, Матей Шопкин, Найден Вълчев, Николай Шопов, Петко Братинов, Романьола Мирославова, Трендафил Василев, Янко Димов и Минчо Минчев.

Въпреки стремежа на поетите да звучат тържествено, някои претенции за поетическо съревнование изглеждаха комични. В тези случаи маниерното позоваване всъщност принизява идола, вкарвайки го неминуемо в естетическо изхабяване. Дали тези известни наши поети се замислят за това, че Вапцаров не е лъжица за всяка уста?

Автор:
Анжела Димчева-Томова
Публикация:
04.12.2009 г. 22:40
Посетено:
1311
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/9026-poetichen-maraton-posveten-na-nikola-vaptsarov