След-и

Среща с Георги Райчевски и представяне на творчеството му в Кърджали

По случай 70-годишнината на писателя и 50-годишнината на РБ "Н. Й. Вапцаров"

Среща с Георги Райчевски и представяне на творчеството му в Кърджали


◊ СЪБИТИЕТО

През месец декември тази година кърджалийската Регионална библиотека “Н. Й. Вапцаров” ще празнува своя 50-годишен юбилей. Една от инициативите, посветена на половинвековното й съществуване, е да популяризира творчеството на местните си дарования. Последните представени от библиотеката автори бяха Йордан Петков, Николай Павлов, Момчил Петров, Елена Сертова, Мухарем Алиосман и Азиз Таш.

На 25.11.2009 от 17 ч. в Културно-информационния център на библиотеката бе представено творчеството и на писателя-журналист, поета и публициста Георги Райчевски, който е роден в Кърджали и тази година навърши 70 години.
  

◊ ВИЗИТКА

Георги Райчевски завършва журналистика в Софийския университет. Професионалната си кариера започва на длъжност литературен сътрудник в редакцията на вестник "Нов живот" в родния си град. Две години е щатен кореспондент на Радио София. От 1968 г. живее и работи в Пловдив. Дълги години е редактор в културния отдел на всекидневния вестник "Отечествен глас"’. За по-кратко време работи като редактор в Радио Пловдив и като кореспондент на БТА. Той е основател, преди повече от 25 години, и първият редактор на вестник "Пловдивски университет", който излиза и досега. През тези години изцяло посвещава журналистическото си и публицистично перо на темата "’Пловдив".
  
През 1982 г. е отпечатана първата му документална книга "Завинаги в сърцата ни", следвана от "До златната звезда". Изключително сериозен принос към летописа на града е неговата "
Пловдивска енциклопедия" (близо 400 страници), претърпяла вече четири издания. С особена популярност се ползва другата му книга дневникови записи "Грандкафе “Кристал’’, излязла също в три издания. Към тези заглавия трябва да се прибавят и книгите "In memoriam" – литературни портрети на изтъкнати пловдивски интелектуалци, документалния роман-хроника "Време на надежди" – за периода от Първото българско земеделско-промишлено изложение (1892) до Балканската война (1912), родовата хроника "Майстор Славо", сборника "Пловдивските кметове" (в съавторство) от Освобождението (1878) до днес, както и книгата "Пловдивските почетни граждани". За журналистическото и публицистичното му творчество е удостоен с „Почетен знак на Пловдив”, а през 2006 г. получава и Голямата награда „Йосиф Хербст” на СБЖ за цялостен принос към българската журналистика.
  
Наред с журналистическите си публикации и документални книги, той е автор и на няколко стихосбирки – "Начало", "Само миг", "Продължение", "Южен прозорец" и детската книжка "Шоколаденият Мечо".
   
Райчевски е дългогодишен член и активист на Съюза на българските журналисти. Освен председател на пловдивското журналистическо дружество, от 1990 г. е член и на Управителния съвет на СБЖ в продължение на три мандата, а сега – член на Контролния съвет.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ТВОРЧЕСКАТА ВЕЧЕР В КЪРДЖАЛИ

По случай 70-годишния юбилей на Георги Райчевски кърджалийската библиотека организира представяне на цялостното му творчество, както и на най-новата му книга “Журналистически бележник”. За яркото литературно присъствие на кърджалийския творец разказа литературният критик и преподавател по Съвременна българска литература в ПУ “Паисий Хилендарски” проф. Владимир Янев. Георги Райчевски е неизменна и значителна фигура от духовния колорит на Пловдив. Но за да стигне до този си облагородяващ дух и характер, той е трябвало да премине през добрата школа на вестникарството в родния си град, където е работил 6-7 години в регионалния вестник “Нов живот”, подчерта проф.
Владимир Янев. Първо пише поезия, а после, верен на разностранните си интереси и подтикван от обществената си реактивност към духовната проблематика и от интелектуалното си любопитство, преминава и към жанровете на възрастта – публицистиката и документалистиката.
 
Огромната му жажда за духовна памет, продължи професорът, спомага да се погледне на българската литература през различни исторически ъгли – нещото, което така много ни е липсвало. И четвъртото издание на “Пловдивска енциклопедия”, чието представяне е на 26 октомври в града под тепетата, е чудесен пример за подобно обвързване на бита с битийността.
  
Така както е тръгнало, с постоянното допълване тази книга може да стигне и до 1000 страници, каза в отговор на думите на пловдивския литературовед Райчевски. Вярно е, че темата на моя живот е Пловдив, затова се чувствам длъжник на своя град Кърджали и много ми се иска и той един ден да има своята енциклопедия. Но и аз бих казал думите, които някога тук, в родния си град, чух от
Чудомир: “Сега повече знам, отколкото мога”. Но формулата на живота, както и на литературата, е всеки да си върши своята работа в своето време. И творците от моето поколение изпълняваха този си дълг с чувството за добре свършена работа.
  
В тази връзка, добави проф. Янев, проблемът е не в застаряващите писатели, а в застаряващите читатели. Но младите са далече от нас, защото ние сме далече от тях, защото нашите послания вече са някак си извън времето, добави писателят - главен редактор на в. “Нов живот” Иван Бунков. Но и това ще се промени с подмладяването на поколенията и на езика, на който се изразяват те. Но дали всичко това е нормално, дали цялото днешно преобръщане на ценностните ни нагласи също е закономерно? И дали то не е резултат на така страшното днес духовно разслоение, което е по-страшно и от социалното, продължи размишленията Янев.
  
В този дух на търсене на непреходното в духовните ценности кърджалийските творци продължиха срещата-разговор с Георги Райчевски. А на раздяла с тях той им подари по един екземпляр от последната си книга “Журналистически бележник” на всеки с поименен автограф.

Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
02.12.2009 г. 18:06
Посетено:
2263
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/9003-sreshta-s-georgi-raychevski-i-predstavyane-na-tvorchestvoto-mu-v-kardzhali