След-и

Откриване на паметник на поета Кръстьо Хаджииванов в гр. Сандански

Истинският паметник на Кръстьо

Откриване на паметник на поета Кръстьо Хаджииванов в гр. Сандански


◊ СЪБИТИЕТО

На 13.11.2009 г. (ден петък) бе открит паметник на поета Кръстьо Хаджииванов в гр. Сандански по случай 80-годишния юбилей на поета.
   
Паметникът бе издигнат по инициатива на Международния инициативен комитет (МИК) “80 г. Кръстьо”, но главна заслуга за мястото му в центъра на града бе на фондация “Спартак” и Община Сандански. Поканени от тях, тук се събраха стотици поклонници от града и цяла Югозападна България, дори и от Кубрат и Пловдив. Тук бяха десетки поети, писатели и общественици. Имаше политически представители от всички партии, дори и от СМО и МПО от Канада и САЩ – всичко около 200 човека.
   

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ТЪРЖЕСТВОТО

Тържеството започна с освещаването на паметника от Негово Преосвещенство епископ Данаил и още петима отци от Архиерейското наместничество. В проповедта си и словото за поета епископът подчерта, че във времето на превратности и рушене на традициите поетът Кръстьо с талантливата си поезия, с християнската си вяра и възрожденска позиция е отстоявал непреходните човешки ценности и е зовял обществото по най-праведния път на морала, на красотата в човешките отношения, на обединението на нацията към свободата и прогреса.

Паметникът със скулптура от Борис Дерменджиев бе открит от кмета на община Сандански Андон Тотев, който подчерта таланта, мъдростта и пророчеството на обаятелната и обединителната голяма обществена личност на Кръстьо, който е избрал краткия си път в живота, но за да остане човек с избора на борбата, отхвърляйки личните облаги и позорната слава да крепи диктатурата. “Докато животът му слагаше трънен венец, историята го откри с истинската слава на народен защитник и борец” - с мислите на Кръстьо, че има място  за всички на този свят и особено за идеалите на Кръстьо.

Със съпричастието си за издигане на паметника кметът доказа, че е възприел посланието на идеите на Кръстьо, че в този свят има място за всички и призова съгражданите си и цялото общество за това – всеки да преоткрие в себе си и да даде шанс на новия живот и новата цивилизация на безгранична любов, на правда, свобода, за които се пожертва поетът!

Председателят на МИК –
Евтим Евтимов, отново изрази преклонението си пред таланта на големия поет и българин – литературно явление, с чиято смърт България е понесла огромна загуба. Той подчерта, че най-истинският паметник на поета е неговото творчество и че с откриването на този монумент град Сандански вече се издига сред големите световни градове на славата и културата.

Почетният председател на МИК “80 години Кръстьо”, бившият ни вицепрезидент Тодор Кавалджиев, за кой ли път отново подчерта значимостта на творчеството и жизнения пример на своя идол Кръстьо Хаджииванов, поет от първа величина, застанал най-близо до Ботев във времето на сталинската диктатура. И той призова да следваме неговия пример.
   
Един от заместник-председателите на МИК, Марин Кадиев – председател на Съюза на независимите писатели, взриви с речта си всички поклонници, изтъквайки, че Кръстьо е световен, уникален случай не само с талантливото си творчество, започнал да твори от 5-6-годишна възраст, но и с пророческите си прозрения за бедите от режимите преди и след 9.IX.1944 г, с най-адекватната гражданска позиция в борбата за социална правда, за висок морал и истинска свобода.  Уникален е и с пророческите си стихове от 1949 г., отразени на монумента като девиз на Европейската общност десетилетия преди да е създадена! Ораторът повтори мислите си, че това новоосветено място е духовно чистилище не само за нашата нация, но и за цялото човечество, защото Кръстьо е пример за целия свят!

С кратко слово на преклонение застана и председателят на Националния съвет на репресираните д-р Иван Николов. С него бе и синът на легендарния горянин Герасим – Владимир Тодоров.

От името на приятелите на Кръстьо (между които бяха  над 80-годишните Ал. Наков от Перник, Радко Павлов, Иван Смилков, Димитър Артъков, Илия Коцев, Андон Стоев, Кирил Шкалов и др. с реч излезе Кръстьо Павлов, който разказа случката в гр. Св. Врач (днес Сандански) за поредния отказ на Кръстьо пред представител на ДС от София да служи на диктатурата, за нанесения му побой и бунта на гимназистите, с който са го избрали през 1945 г. за техен делегат на младежкия конгрес във Варна!

От името на родствениците на Кръстьо към цялото общество и всички съдействали за възкресяването на личността, творчеството и издигането на паметника благодарствено слово изказа най-младият брат на поета – Иван Хаджииванов. Рецитал по стихове на Кръстьо изнесе проф. Златко Павлов. Свои посвещения декламираха поетите Б. Владиков, Лилия Златкова и др.

С полагане на венци и цветя и с падане на колене многолюдното тържество завърши. С последните си лъчи топлият и слънчев ден изпрати поклонниците и посланията на поета по всички краища на България и на света!


Автор:
МИК "80 г. Кръстьо"
Публикация:
21.11.2009 г. 22:46
Посетено:
2840
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/8926-otkrivane-na-pametnik-na-poeta-krastyo-hadzhiivanov-v-gr-sandanski