След-и

Поетически пленер "Писане от натура" в Стара Загора

В рамките на XXVI национален младежки поетически конкурс „Веселин Ханчев”



◊ СЪБИТИЕТО

На 4 и 5 ноември 2009 г. в рамките на заключителния етап на XXVI национален младежки поетически конкурс „Веселин Ханчев”, организиран от община Стара Загора, библиотека „Родина” и къща музей „Гео Милев”, в града на поетите се проведе поетически пленер „Писане от натура”.


◊ ПОВЕЧЕ

За участие в него бяха поканени членовете на журито на конкурса, поетите Петър Чухов, Стоил Рошкев и Яница Радева и носителят на първа награда за тази година Иван Ланджев. Те трябваше да пишат стихове на четири места в града, определени от организаторите: старозагорската гара, паметника „Бранители на Стара Загора”, Хилендарския метох и антична улица, експонирана в Регионалния исторически музей.

Докато пътуваха към Стара Загора обаче, участниците в поетическия пленер научиха за новооткрития музей към пивоварна „Загорка” в града и спонтанно го прибавиха като пети обект за вдъхновение. Така те станаха не само едни от първите посетители на музея, но, доколкото е известно, и първите български поети, провели колективна творческа акция в пивоварна под непосредственото въздействие на току-що произведеното кехлибарено пиво.
   
Стиховете от пленера ще бъдат издадени в сборник, чиято премиера ще бъде на следващото издание на конкурса „Веселин Ханчев” през 2010 г. Това е вторият поетически пленер, проведен в рамките на конкурса. Първият се състоя през 2007 г., когато Мария Калинова, Марица Колчева, Камелия Спасова и Петър Чухов
(модератор на проекта) писаха по други четири обекта в града.

Стиховете, написани по време на първия пленер, които бяха издадени миналата година в сборник със заглавие "4х4" под редакцията на Георги Янев
, както и снимки от него, можете да видите тук: http://www.rodina-bg.org/hanchev (раздел “Архив” – „Поетически пленери”). Скоро на същото място ще бъдат включени и стиховете от втория пленер, както и снимки от него.


◊ ОТ ПЛЕНЕРА - 5-ТИ ОБЕКТ

Светът на "Загорка". Музеят към пивоварната


Жената увери:
има разни начини да се налива бира.
А аз години се наливам само по един
и тази долна ферментация
ме води неведнъж
към много долно поведение.

Също като в бар „Грамадна варка”
малцът лъкатуши
отдолу нагоре,
аз се сгромолясвам
отгоре надолу
и алкохоловата диалектика
е като екскурзионен тур.

Накрая всички се филмираме,
задаваме си наболелия въпрос:
какво по дяволите е
безалкохолна бира?

Ще ми се да ви разкажа още,
обаче пивоварите
не си издават
тайните.
Мълчим.

Иван Ланджев

Автор:
Петър Чухов
Публикация:
17.11.2009 г. 10:04
Посетено:
2044
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/8886-poeticheski-plener-pisane-ot-natura-v-stara-zagora