След-и

Народен празник на духа "Доброслов"

Разлистване със слово, въпреки недостигащото добро

Народен празник на духа "Доброслов"
Специален гост на празника беше поетът Матей Шопкин


◊ СЪБИТИЕТО

Празникът на изящната словесност „Доброслов” стартира през 2007 г. от дома на поета Стоян Ралчев в с. Добрич с амбицията да се наложи като най-продължителния поетичен маратон в страната. На следващата година малката група ентусиасти прераства в солидно поетично присъствие от стотина души. Това става благодарение на артистичната енергия на кмета на Добрич – Марин Маринов, на кмета на Димитровград Стефан Димитров и на щедростта на спомоществователите на проявата.
  
Тази година вече празникът е включен в културния календар на Община Димитровград и на Министерството на културата.Той започна с водосвет пред параклиса в манастирския комплекс "Св. Богородица” недалеч от селото. Отец Наско ръсеше с течна светлина главите на поетите, а лекият дъждец заедно с него благославяше поетичното начинание, което беше най-точният предислов на последвалите добри думи в не особено доброто време. Те бяха и поклон пред първия наш носител на поетичната и будителската свяст – Св. Иван Рилски, чието име носи уникалната църква от 1880 г. в с. Добрич.


◊ ОЩЕ ЗА ПРАЗНИКА

Първият поздрав към самоорганизиралото се поетическо общество поднесоха народните певици от фолклорния състав към местното читалище, които е печелил много национални награди със своите майсторски изпълнения. Стефан Димитров откри празника и сподели своето усещане за подобен народностен празник на духа. Празничната традиция се гради с широка душа и топло сърце, каквито не липсват на организаторите и най-вече на кмета на селото Марин Маринов, който цени високо духовността. Кметът от своя страна пожела този празник да заври в душите на всички като ракиен казан и да пребъде във времето.
  
Жури в състав Петър Хаджинаков (председател), членове
Таньо Клисуров и Ангел Ников присъди първа награда на поетесата от Сливен Петя Александрова (статуетка и 300 лв.), втора награда на Петко Каневски (200 лв.) и трета награда на Бисер Бойчев (100 лв.). Статуетката е дело на скулптора Гроздан Грозев, който е един от основателите на празника и секретар на Народно читалище „Култура” в Димитровград. Представлява старо, поизсъхнало дърво, увенчано отгоре с чан. Символ за разлистване чрез слово, за събуждане на стародавното духовно начало.
    
Специален гост на празника беше обичаният наш поет
Матей Шопкин, който поздрави присъстващите със своето стихотворение „България".
    
Топли и насърчителни думи към поетите отправи и старозагорския художник-хералдик, автор на знака на „Доброслов” Христо Танев. Да притежаваш най-богатия на вибрации (28), и на смислови и звукови значения език, означава да съзнаваш мястото си в духовната йерархия на служението, заяви той. Това означава не хленч, безверие, а много работа, отдаденост и сърцатост. И най-значимото поетично събитие, което започна оттук, вярвам, ще направи много в тази посока.
    
След поетичните добри думи празникът продължи с добрата музика и изпълненията на дует Даневи, които успяха да събудят певческите дарби на някои от поетите, както и да ги провокират да си послужат с другото голямо изразно средство – танца. Изобщо мястото за изсипването на толкова много добро бе точно Добрич и „Доброслов”.

Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
24.10.2009 г. 12:58
Етикети:
Посетено:
1101
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/8707-naroden-praznik-na-duha-dobroslov